D.I.C. Veritas

Вечерње новости, 04.08.2018, Парастос за Kрајину које више нема

У цркви Светог Mарка на београдском Tашмајдану одржан помен жртвама “Oлује”, у којој је убијено чак 2.000 људи

ПОМЕН жртвама етничког чишћења Срба у Хрватској током акције “Олуја” одржан је данас у Цркви Светог Марка у Београду. Парастосу којим се обележава дан почетка некажњеног злочина из 1995, када је убијено или нестало око 2.000, а протерано 250.000 крајишких Срба, присуствовало је нешто више од 200 преживелих учесника тих трагичних догађаја.

Организатори овог комеморативног скупа су били Организација и фондација “Завичај” и Удружење бораца Републике Српске Крајине.

У Цркви Светог Марка данас су углавном стајали средовечни мушкарци и жене, који се сећају завичаја и након 23 године пате за њим. Ћутке су жалили своје мртве, погнутих глава с воштаницама у рукама, док су свештеници изговарали имена мртвих.

Старци из бескрајне избегличке колоне која је те 1995. године кренула у непознато, углавном су се упокојили. Бебе из тракторских приколица данас су младићи и девојке који Српску Крајину познају само с фотографија и из прича. Старија деца која су запамтила ужас ишчекивања у колони, да ли ће их стићи војне или паравојне хрватске формације или погодити артиљеријске гранате и авионске ракете, данас се нерадо сећају тих дана.

- Био сам на првој линији кад је, нешто после поноћи, почео страховит артиљеријски напад – сећа се Милан Гаћеша, председник Удружења бораца РСК. – Нешто касније почела је да ракетира и авијација. Чули смо грмљавину мотора у позадини и обрадовали се верујући да нам наши тенкови и борбена возила долазе у помоћ. Онда смо схватили да се они повлаче и одлазе, без борбе. Завладао је хаос…

У ваздуху храма Светог Марка треперило је сећање на колоне трактора с препуним приколицама уплакане нејачи које возе мушкарци, жене, чак и дечаци, очију упаљених од неспавања и неисплаканих суза.

Пред очима су искрсавале слике угљенисаних тела и возила у оним деловима колоне које су ракетирали хрватски авиони. У праменовима дима тамјана који је лебдео по храму остало је и сећање на мирис паљевина и барута последњих војника Крајине, који су тада, грчевито стежући пушке, тражили своје најближе пристижући колону цивила која се вукла од Книна до Београда.

И ЈАПАНЦИ ОДАЛИ ПОШТУ

ГРУПА јапанских туриста, која је ушла у Цркву Светог Марка, данас током помена, не знајући о чему је реч, осетила је тешку атмосферу пригушеног бола. Ћутећи, погнутих глава они су с поштовањем стали међу малобројне Србе и одали пошту.

Борис Субашић
Фото: В. Данилов

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.