D.I.C. Veritas

РТС, 01.03.2015., На основу Протокола потписаног 2012. Србија Хрватској враћа културна добра СПЦ која су током деведесетих година склоњена да би била сачувана

Знатан број културних добара која су током рата деведесетих година склоњена у Србију да би била сачувана, требало би да се врати у Хрватску. Повраћај је регулисан Протоколом потписаним 2012. године, у оквиру којег је списак са подацима сакралних дела, предмета и архивске грађе манастира и цркава Српске православне цркве са територије Хрватске.

У међувремену, после потписивања Протокола, на састанку Мешовите међудржавне српско-хрватске комисије пре две године нека уметничка дела су враћена. Сада мешовита комисија треба да утврди да ли су се створили услови за повраћај и осталих икона и богослужбених предмета, који имају не само уметничку већ и духовну вредност.

“Посетили смо Славонску и Далматинску епархију која има највише дела која треба да се врате и ми очекујемо да ће хрватска страна учинити више напора да услови, пре свега у ризницама и самим манастирима и црквама, буду адекватни, да бисмо могли да донесемо заједничку одлуку да се та културна добра и врате”, каже Драча Мунтеан из Министарства културе.

Многи манастири и цркве из којих су културна добра однета порушени су током рата у Хрватској, па тако, сматрају у СПЦ, док се они не обнове не постоје услови да се, уколико се врате, црквене реликвије адекватно и чувају.

“Треба рећи да оно што се овде у Србији налази од тог блага – није све, можда не толико, а можда се и више налази на разним непознатим местима у Хрватској, код приватних колекционара, код оних који се баве трговином уметничким делима. У том смислу, поред потраживања од Србије било би добро, и наравно ми на томе инсистирамо, да се Хрватска побрине да и то благо пронађе”, каже митрополит загребачко-љубљански Порфирије.

Поред драгоцених литургијских предмета, у рату су уништене читаве галерије икона на иконостасима, дела познатих иконописаца и сликара од 16. до 20. века. Оно што је донето у Србију адекватно је складиштено.

“Културна добра се налазе у институцијама културе у Србији. Она су тамо похрањена када су евакуисана деведесетих година из Хрватске и у одличном су стању. Министарство културе улаже дуги низ година у рестаурацију и конзервацију, што је његова обавеза као државе, док је обавеза хрватске стране, и то је оно што очекујемо, да створи услове у црквама и манастирима, одакле су та дела и евакуисана – како би она могла да се врате”, каже Ана Драча Мунтеан.

Више од 18.000 музејских предмета и покретних културних добара, која су током рата спасена од уништења и донета у Србију, враћено је Хрватској у периоду од 2001. до 2011. Према неким подацима, на списку за враћање је још 1.065 предмета.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.