D.I.C. Veritas

РТРС, 28.05.2016., Додик на Крушедолском сабору: Срби су увијек доносили слободу

Литургијом и парастосом за све Србе који су погинули и нестали током 20. вијека, у древном фрушкогорском манастиру Крушедол почела је 10. манифестација Крајишки црквено-народни Свесрпски сабор “Крушедолска звона 2016”.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је на Крушедолском сабору да је српска слобода увијек зависила од тога да ли Срби имају или немају државу, да једино сабрани имају шансу, а да је Црква најснажнији елемент српског идентитета.

“Пошто Срби нису имали државу у Крајини и нису је имали на просторима данашње Републике Српске, могао се десити Јасеновац у Другом свјетском рату и зато је непријатељ могао да нас одведе на то стратише и побије више од 500.000. Данас причају како су Срби ти који не заслужују поштовање”, истакао је Додик у обраћању окупљеном народу пред древним фрушкогорским манастиром Крушедол.

Додик је поручио да Срби данас имају државе које су гаранција њихове слободе. “Ми смо слободан народ који је и за друге на просторима бивше Југославије кроз историју доносио слободу”, нагласио је Додик.

Он сматра да је српски народ био у великој заблуди, јер је до краја био одан југословенској идеји. “Српски народ морао је да остане одан српској идеји, никако југословенској”, оцјењује Додик.

Предсједник Српске је напоменуо да су други разградили Југославију и створили своје државе, а да су од Срба направили реметилачки народ, иако то никада нису били нити ће бити.

“Ми смо слободан, слободарски народ, који и данас жели слободу другима, али хоћемо да се поштује и наша слобода, да се поштују наше државе Република Српске и Србија, наша култура и наша вјера”, истакао је Додик.

Према његовим ријечима, данас се тешко живи, не само у српским државама него и у другима на просторима бивше Југославије.

“Не живе Словенци добро као што су живјели у Југославији, као ни Хрвати у Хрватској. Хрвати су данас најзадужнији народ на Балкану заједно са Словенцима”, каже Додик.

Он тврди да Срби једино имају шансу кад су сабрани, обједињени и окупљени. “Зато је и овај Крушедолски сабор – сабор окупљања и манифестација наше воље и жеље да будемо заједно”, оцијенио је Додик.

Он је поручио да може да буде колико хоће граница, али да Срби у Републици Српској и Србији ментално живе исти живот, имају исту културу, исти језик, пишу истим писмом и истој Цркви вјерују.

“Црква је најснажнији елемент српског идентитета и зато јој се морамо враћати. Црква је преживјела све непогоде српског народа које су га пратиле кроз бурну историју”, закључио је Додик.

Пред манастиром Крушедол окупило се више од хиљаду људи, махом Срба из Хрватске, Републике Српске и дијаспоре.

Крушедолску бесједу на овогодишњем сабору бесједио је прослављени редитељ Емир Кустурица. Он је поручио да свима треба да буде јасно да је мјера нашег опстанка бити слободан.

- Ја сам цијели свој живот прогањан са огњишта као и ви, а у животу и мене и вас пратило је највеће разочарење – губитак дома. И ви и ја нашли смо га у Србији која је очигледно и ваша и моја отаџбина, идеја слободе и аутономије. И колико год се та слобода и аутономија сужавала и смањивала, ту постоји посебна слобода коју нема нико и коју поштујемо. Остаћу ту да је градим заједно са вама, са свима онима који слично мисле - поручио је Кустурица у “Крушедолској бесједи” која је прочитана данас на Сабору код фрушкогорског манастира Крушедол.

Кустурица је навео да од када мисли опсједа га слобода, и све што је до сада чинио било је инспирисано слободном вољом коју је доживљавао као границу у којој човјек не смије да заборави како те границе сопствене слободе никада не смију да угрозе првога који стоји до тебе и који, такође, жели да буде слободан.

- И овај данашњи свесрпски сабор Крушедолска звона, за мене је потврда да је све што смо радили, протекло у знаку борбе за слободу. Данас не може а да се не примијети, како је рута којом је двије стотине хиљада Срба из Крајине бјежало у Србију од хрватске војске, у најдужој и највећој колони жртава етничког чишћења послије Другог свјетског рата, уствари један од путева којим данас избјеглице из Турске надиру у Европу. Ја сам увјерен да је вас 200.000 почишћено са територије мултиетничке Хрватске завршним актом тандема Старчевић-Павелић. Теоретичар и кољач нису до краја, у Другом свјетском рату, спровели идеју о уништењу српских цивила па је то настављено - истакао је Кустурица.

Он је подсјетио да енглеске енциклопедије кажу да је у Јасеновцу убијено више од седам стотина хиљада цивила, углавном Срба.

- Мало који Хрват у то вјерује. И мало ко од њих може да повјерује да ово што се десило у “Олуји” личи на завршни акт тандема Старчевић-Павелић! Јер суд је пресудио да Готовина није крив, а актуелна хрватска власт се не одриче промовисања усташке идеологије - навео је Кустрица у “Крушедолској бесједи”.

- Срби су свих ових деценија били изложени редовним нападима, бомбардовањима, геноциду о коме нико не говори, а дизајнирани смо од међународне заједнице као уточиште зла, представљени као криминалци, умјесто као жртве, јер се, између осталог, и ми Срби нисмо ујединили. Сада се и међународна заједница, која се према више од милион убијених Срба из Другог свјетског рата понашала индиферентно и навикавала нас на “хуманистичке” бомбе, спорадично буди да би указала на поновно хрватско промовисање усташке идеологије. Та иста међународна заједница која је ћутала када су етнички чишћени Срби из Хрватске – нагласио је Кустурица.

Сабор организују Асоцијација избјегличких удружења Срба из Хрватске, Завичајни клуб “Славонија” из Инђије и Епархија сремска.

Овогодишњи сабор је у знаку обиљежавања важних годишњица – пет вијекова од упокојења светог владике Максима, 300 година од спаљивања моштију светих Бранковића, 75 година од почетка страдања Срба у логору Јасеновац и тзв. Независној Држави Хрватској и 25 година од почетка грађанског рата у Хрватској.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.