D.I.C. Veritas

Срна, 24.04.2015., По Интерполовој потјерници ухапшен Јован Огар

Документационо информациони центар Веритас саопштио је да је полиција Србије у Београду ухапсила Србина из Хрватске Јована Огара (69) рођеног у селу Мушковаци код Обровца, по међународној потјерници коју је због наводних ратних злочина за њим расписао Интерпол у Загребу

У саопштењу је наведено да је Огар, који је ухапшен јуче, саслушан пред судијом Вијећа за ратне злочине Вишег суда у Београду, који му је, упркос порицању било какве везе с инкриминисаним дјелом, отворио екстрадициони поступак и пустио га да се брани са слободе, уз забрану напуштања боравишта у Србији до коначне одлуке о екстрадицији.

Из Веритаса подсјећају да су пресудом Жупанијског суда у Задру, од 25. маја 1995. године, ухапшени Јован Огар и Миле Гак проглашени кривима што су 26. јануара, 1993.годину, у Затону код Обровца као припадници Милиције САО Крајине рафалом из ватреног оружја убили шест лица хрватске националности старије доби и да су осуђени на 20 година затвора.

На основу међународних потјерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу, широм свијета је до сада  ухапшено 149 Срба из Хрватске и бивших припадника ЈНА, од којих су 47 екстрадирани у Хрватску.

Од екстрадираних до сада је против 18 поступак обустављен или је оптужба одбијена, углавном након преквалификације дјела ратног злочина у оружану побуну, што има за посљедицу губитак обештећења за вријеме проведено у притвору.

Оволики број обустава поступака против лица са Интерполових потјерница указује и на злоупотребу Интерпола од Хрватске, закључено је у саопштењу Веритаса.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.