D.I.C. Veritas

RTS, 18.12.2012.m Вукчевић и Бајић испитали свједоке злочина у Двору на Уни

Копенхаген – Тужиоци за ратне злочине Србије и Хрватске Владимир Вукчевић и Младен Бајић испитали су у Копенхагену мушкарца и жену, припаднике батаљона данског UNPROFOR-a, о злочину у Двору на Уни, гдје је током акције “Олуја” убијено између девет и 12 хендикепираних лица српске националности.

Дански војници тада су били стационирани тик уз школу у којој је извршен масакр.

Свједоци нису идентификовали војску која је починила злочин, али су дали податке који у будућности томе могу помоћи, сазнаје РТС.

Вукчевић је рекао да се са Бајићем у оквиру заједничке истраге договорио о начинима сарадње у вези са овим масакром, али и другим злочинима над Србима током акције “Олуја” 1995. године.

Вукчевић и Бајић су у јануару у Копенхагену учествовали у испитивању четири припадника Данског батаљона.

Припадници Данског батаљона су 8. августа 1995. године боравили у кампу у Двору на Уни у вријеме када су непознати починиоци у војним униформама у просторијама школе и испред ње убили 12 цивила, већином ментално или тјелесно хендикепираних лица.

Директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац рекао је раније да је овај злочин, према њиховим сазнањима, починила једна хрватска јединица приликом чишћења терена.

Према истраживањима “Веритаса”, у току “Олује” хендикепирани српски цивили пребачени су из старачког дома у Петрињи и смјештени у школу у Двору на Уни, на само неколико метара од кампа са 200 данских војника UNPROFOR-a, који нису спријечили убиство, јер су имали наређење да се не мијешају.

Злочин у Двору на Уни јавности је познат још од 19. децембра 1996. године, када су холандски историчари Јан Баласт и Јан Блау у листу “Хет парол” објелоданили да су хрватски војници 7. августа 1995. поубијали више од 200 српских избјеглица.

Холанђани су још 1996. године писали како су хрватски војници масакрирали Србе у Двору на Уни.

Дански новинар Каспер Ведсманд објавио је свједочење данских војника према коме је 12 војника, у униформама без ознака, ручним гранатама и аутоматским пушкама хладнокрвно побило немоћне људе, међу којима и оне у инвалидским колицима и ампутиране ноге.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.