D.I.C. Veritas

Srna, 08.12.2012., ЈОСИПОВИЋ ОСТРАШЋЕНИЈИ НАЦИОНАЛИСТА НЕГО ТУЂМАН И МЕСИЋ

БЕОГРАД, 8. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ – Директор Документационо-информативног центра “Веритас” Саво Штрбац изјавио је Срни да се хрватски предсједник Иво Јосиповић тврдњом да је у акцији “Олуја” погинуло око 200 до 300 Срба показао као острашћенији националиста него његови претходници – Фрањо Туђман и Стјепан Месић.

“Јосиповић као предсједник државе и коаутор тужбе Хрватске за геноцид против Србије морао би то да зна мало боље. Да подсјетим Јосиповића да је према подацима `Веритаса`, који су ушли и у контратужбу Србије против Хрватске за геноцид, на списку 1.922 жртве `Олује`, од којих су 62 одсто цивила, а више од половине старији од 60 година”, рекао је Штрбац.

Он је подсјетио Јосиповића да је до сада око 800 посмртних остатака жртава “Олује” ексхумирано, а да је то урадила његова комисија заједно са Хашким трибуналом, а остатак раде сами, истичући да су на свим тим ексхумацијама присуствовали и представници Међународне комисије за нестала лица и представници Комисије за нестала лица Србије.

Штрбац је навео да је из Книна ексхумирана 301 жртва, из Шибеника 43, из Грачаца 140, Житника поред Госпића 49, Коренице 27, Двора 64, Петриње 160 и још двадесетак у појединачним ексхумацијама са тзв. вртних гробова.

Он је додао да према подацима “Веритаса”, има још око 400 регистрованих гробних мјеста који чекају ексхумацију.

“Све се то одвија пред очима српских посматрача и о томе се обавјештава јавност. Како то да предсједник који је професор међународног права, који је учествовао као коаутор у писању тужбе против Србије за геноцид нема ове податке. То је застрашујуће. Како ће онда хрватски народ бити обавијешен када предсједник није обавијештен или не жели да буде обавијештен. Ја мислим да он то врло добро зна”, нагласио је Штрбац.

Он сматра да од Јосиповићеве презентације у јавности зависи хоће ли Срби вјеровати некоме у Хрватској, јер су многи очекивали његов долазак као долазак човјека који је објективан.

“Мислим да су многи Срби гласали за њега на предсједничким изборима и нико није очекивао да ће се и он овако понашати, и да ће за `Олују` говорити да је то најчистија, насвјетлија, да ће и он сада поздрављати ослобађање хрватских генерала Анте Готовине и Младена Маркача”, истакао је Штрбац.

Хрватски предсједник Иво Јосиповић изјавио је за Б 92 да није тачно да је у акцији “Олуја” погинуло око 2.000 српских цивила, те да, према подацима које има, тај број износи од 200 до 300.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.