PREGLED AGRESIJA

GOSPIĆ – OKTOBAR 1991.

Samo u toku jedne noći 16/17. oktobra 1991. godine u gradu Gospiću, pripadnici hrvatske vojske hapse 150 Srba i odvode ih u nepoznatom pravcu, među njima je bilo 48 žena. Od tog broja vraćeno je na srpsku stranu 26 ugljenisanih tijela, među kojima je bilo i 9 žena. Do današnjjeg dana ne zna se za sudbinu preostalih lica – jedno je sigurno da nisu među živima. Pod pritiskom svjetske javnosti hrvatske vlasti su uhapsile i pokrenule istragu protiv Tihomira Oreškovića, ali su ga kasnije pod pritiskom hrvatske vojske koja je tvrdila da je upravo on omogućio da se Gospić “očisti” od četničkih bandi, oslobodile.

 

ZAPADNA SLAVONIJA – MASOVNE GROBNICE

U periodu od 11. oktobra 1991. godine do 29. marta 1992. godine pripadnici hrvatskih oružanih snaga ubili su oko 2.500 civila srpske nacionalnosti na području Zapadne Slavonije. Masovne likvidacije vršene se u Marinom Selu i Pakračkoj Poljani. Ovaj zločin počinila je vojna policija ZNG RH, a neposredno odgovorne starješine za ovaj zločin su Širac Damir, komandir logora i starješina jedinice vojne policije ZNG RH, a “Ribarska koliba” u Marinom Selu, i Tomislav Merčep, komandir jedinice za posebne namjene MUP-a RH.

 

ZAPADNA SLAVONIJA-RADIOAKTIVNI OTPAD

“Veritas” posjeduje dokumente koji pružaju dovoljno podataka za osnovanu sumnju da je područje Zapadne Slavonije (Psunj i Papuk) postalo skladište za radioaktivno smeće sa područja Zapadne Evrope. Komisija Savjeta bezbjednosti UN za utvrđivanje ratnih zločina na području bivše SFRJ, početkom novembra 1993. godine vršila je dubinsko snimanje iz aviona ovog terena, ali do danas nije javno objavila rezultate.

 

MILJEVAČKI PLATO

- Prva agresija (21. 06. 1992.) RH na RSK, nakon što je UNPROFOR preuzeo ulogu zaštitnih snaga na području RSK;
- 40 ubijenih i izmasakriranih milicionera RSK;
- Zarobljeni milicioneri pod pretnjom smrti masa-krirali su ubijene milicionere i bacali ih u jame koje su Hrvati zatim napunili smećem. Dva mjeseca nakon masakra snage UNPROFOR-a omogućile su vađenje tijela srpskih milicionera i predaju srpskoj strani. Koliko su tijela bila izmasakrirana najbolje ilustruje to što patolozi nisu mogli sastaviti ni jedno tijelo.

 

RAVNI KOTARI

- Druga agresija (22.01.1993.) RH na RSK, otkada je područje RSK stavljeno pod zaštitu UNPROFOR-a;
- U ovoj agresiji koja je trajala do kraja 1993. godine poginulo je 326 vojnika i civila. U zbjegovima je umrlo 165 civila, kao direktna posljedica agresije je ukupan broj stradalih 491.
- Sela Smoković, Kašić i Islam Grčki su totalno uništena i spaljena.

 

MIRLOVIĆ POLJE

Dana 06. 09. 1993. godine u zaštićeno područje, u selo Mirlović Polje, opština Drniš, upala je ustaška diverzantska grupa i na najsvirepiji način ubila 7 starih i nemoćnih lica (5 žena i 2 muškarca), od čega je 3 za života ubačeno u vatru.

 

MEDAČKI DŽEP

-Treća agresija (09. 09.1993.) RH na RSK, od kada je područje RSK stavljeno pod zaštitu UNPROFOR-a;
-Ubijeno je 72 ljudi, među njima najviše staraca i žena. Još nedostaje 14 lica isključivo starija godišta, a sve procjene govore da su i oni ubijeni;
-U ovoj agresiji hrvatske vojske na srpski teritoriju iije bilo ranjenih;
- Sela Divoselo, Čitluk i Počitelj sravnjena su sa zemljom;
- 10 srpskih vojnika (među njima i 2 lica starosti po 65 godina) je zarobljeno i hrvatski sudovi su ih osudili na maksimalne zatvorske kazne-zločinci su žrtve proglasili krivcima.

 

ZAROBLJENICI

-Više hiljada Srba (vojnika i civila) prošlo je legalne i ilegalne logore i kazamate u Republici Hrvatskoj. Ovaj dosije sadrži potresne izjave onih koji su imali sreću da prežive;
-Specijalitet hrvatske vojske bile su kidnapovanja civila, posebno žena iz pograničnih krajeva.

 

POGINULI VOJNICI

-U ratu 1990-1994. braneći RSK poginulo je najmanje 2.700 uniformisanih lica (pripadnika JNA, TO, milicije i SVK);
-dokumenti “Veritasa” ukazuju daje većina od navedenog broja ubijana na najbrutalnije načine ili da su tijela ubijenih naknadno masakrirana.

 

POGINULI CIVILI

-U ratu 1990-1994. na području RH i RSK ubijeno je najmanje 4.000 civila srpske nacionalnosti;
-Najviše civila je ubijeno na područjima koja se nalaze pod koitrolom RH;
-”Veritas” je do sada obradio oko 2.000 ovih ubistava.

 

IZBJEGLICE

-Od dolaska HDZ-a i generala Tuđmana na vlast u Republici Hrvatskoj, iz RH izbjeglo je najmanje 300.000 Srba. Od toga na području RSK nalazi se oko 120.000, a ostali se nalaze razasuti po srpskim zemljama i svijetu.

 

OŠTEĆENA I UNIŠTENA IMOVINA

- Na području Republike Hrvatske porušeno je najmanje 10.000 kuća čiji su vlasnici bili Srbi (ovaj podatak iznio je prilikom posjete Kninu američki ambasador u Zagrebu Piter Galbrajt);
-Imovinu koja nije uništena uzela je država ili pojedinci bez ikakve naknade.