D.I.C. Veritas

Interpolove potjernice

 

Počev od marta 2001. godine, Biro IP Zagreb počeo je potjernice za Srbima i pripadnicima bivše JNA (od 2005. godine i za nekolicinom pripadnika hrvatske vojske i policije), kojima je suđeno u odsutnosti, sukcesivno stavljati na Interpolove potjernice.

Do kraja aprila 2012. godine, stavljeno ih je više 1.200 na osnovu kojih je najmanje 115 lica već uhapšeno (5 u Mađarskoj, 8 u Njemačkoj, 3 u Bugarskoj, 3 u Norveškoj, 3 u Švajcarskoj, 20 u BiH, 4 u SAD, 5 u Austriji, 3 u Grčkoj, 3 u Kanadi, 23 u Srbiji, 9 u Crnoj Gori, 2 u Rusiji, 4 u Engleskoj, 11 u Hrvatskoj, 1 u Turskoj, 2 u Italiji, 2 u Francuskoj, a po jedno lice u Makedoniji, Belgiji, Australiji i Sloveniji), od kojih je 34 ekstradirano u Hrvatsku (protiv trinaestorice donesena je oslobađajuća (5) ili je postupak obustavljen usljed prekvalifikacije u oružanu pobunu (5), odnosno odustanka tužioca (3), sedmorica čekaju prvo ili ponovljeno suđenje, trinaestorica su pravosnažno a dva nepravosnažno osuđeni), po jedan ekstradiran u Italiju i Srbiju, za četvoricu je ekstradicioni postupak u toku, protiv trinaestorice se postupci vode u zemljama hapšenja (7 u Srbiji i 6 u Crnoj Gori), dok je protiv ostalih 42 ekstradicioni postupak obustavljen u zemljama hapšenja (u 12 slučajeva zbog nedostatka dokaza, odnosno pogrešnih kvalifikacija, u 2 slučajeva zbog greške u identitetu, a u 28 slučaja zbog nemogućnosti izručenja).

Protiv 7 lica sa interpolovih potjernica vodi se krivični postupak u Srbiji po Sporazumu tužilaštava Srbije i RH o saradnji u progonu učinilaca krivičnih dela ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida od 13.10.2006. godine, ali se brane sa slobode.

Od jedanaest uhapšenih lica na osnovu interpolovih potjernica prilikom ulaska u RH, protiv 4 donešena je oslobađajuća presuda, protiv 5 postupak je obustavljen i to zbog prekvalifikacije djela u oružanu pobunu (2) i zbog odustanka tužioca (3), 1 je pravosnažno osuđen i nalazi se na izdržavanju kazne, a 1 je pod optužbom i trenutno u bijegu.

Nekoliko desetina lica sa Interpolovih potjernica bili su ili su i dalje u postupku ekstradicije u državama u kojima sada žive, mada nisu hapšeni, najviše u Srbiji, Australiji, SAD i Kanadi.

U toku 2011. na osnovu IP uhapšeno je 8 Srba (3 u Srbiji i po 1 u BiH, u Crnoj Gori, u SAD, u Francuskoj i u Njemačkoj), a u prva dva mjeseca 2012. godine uhapšena su još 2 Srbina (1 u Francuskoj i 1 u BiH).

Biro Interpola Zagreb je do kraja aprila 2012. povukao sa Interpola najmanje 194 raspisanih međunarodnih potjernica (potjernice se povlače protiv ekstradiranih, kao i protiv onih koji su u međuvremenu oslobođeni, odnosno protiv kojih su hrvatski pravosudni organi obustavili postupak).

Na sajtu Veritasa trenutno se nalaze imena 944 lica protiv kojih je Biro Interpola Zagreb raspisao međunarodnu potjernicu do kraja aprila 2012. godine, s tim da je uz imena lica protiv kojih su potjernice povučene stavljena oznaka “DA”.

Biro Interpola Zagreb i dalje raspisuje međunarodne (Interpolove) potjernice za licima procesuiranim pred hrvatskim pravosudnim organima za djela ratnog zločina.