D.I.C. Veritas

e-Veritas, 06.06.2024, Županijski sud u Zagrebu: glavni pretres u ponovljenom postupku protiv opt. Jovana Baljka

Pred Županijskim sudom u Zagrebu za danas je zakazano ročište za glavni pretres u ponovljenom postupku u predmetu protiv optuženog Jovana Baljaka zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civila.

ŽDO u Zagrebu optužnicom od 11.03.2022. Jovanu Baljku sinu Vojislava (1960) iz Donjih Kukuruzara na teret je stavljeno da je 15. jula 1992. godine u mjestu Rosulje, opština Hrvatska Kostajnica počino krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva tako što je navedenog dana, naoružan i odjeven u vojnu uniformu kao pripadnik srpskih paravojnih formacija, zajedno s još jednom osobom (danas pokojna osoba) došao na adresu civilne osobe hrvatske nacionalnosti i uz prijetnju oružjem zajedno s još jednom osobom, odveo oštećenika iz njegove kuće na obalu rijeke Une, gdje ga je usmrtio hicima iz vatrenog oružja te ga bacio u rijeku.

Jovanu Baljku se sudi u prisustvu. Bio je uhapšen 25.11.2021, ali je iz pritvora pušten sutradan, tako da se sada brani sa slobode.

Županijski sud u Zagrebu,  presudom od 3. oktobra 2023. godine, nakon provedenog dokaznog postupka, optuženog je oslobodio optužbe zbog nedostatka dokaza.

Visoki kazneni sud RH rješenjem od 20. marta 2024. godine ukinuo je prvostepenu oslobađajuću presudu zagrebačkog Županijskog suda opt. Jovanu Baljku i predmet uputio prvostepenom sudu na ponovno suđenje i odluku nakon prihvaćene žalbe Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja.

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.