D.I.C. Veritas

e-Veritas, 17.05.2024, Saopštenje povodom osuđujuće presude bivšem pripadniku JNA Vojislavu Mediću

Prekjuče su svi mediji u regionu prenijeli vijest da je Županijski sud u Osijeku, nakon provedenog glavnog pretresa, nepavosnažno na 14 godina u prisustvu osudio nekadašnjeg sudiju Vojnog suda u Beogradu Vojislava Medićazbog krivičnog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika počinjenog od novembra 1991. do avgusta 1992. godine.

Sudsko vijeće smatra da je tužilaštvo dokazalo da je Vojislav Medić bio ispitivač i da je zlostavljao hrvatske vojnike u logorima Sremska Mitrovica i Stajićevo nakon pada Vukovara novembra 1991. Optuženi Medić se branio da nikada nije učestvovao u mučenju hrvatskih vojnika, da nikada nije bio na tim mestima, da je sve vreme u tom periodu radio u sudu u Beogradu i da se sudi pogrešnoj osobi, i za tu tvrdnju priložio više stotina materijanih i personalnih dokaza. Sud je poverovao iskazima svedoka, ujedno i oštećenih, koji su tvrdili da ih je upravo optuženi ispitivao i maltretirao. Među svjedocima su bila i dva tek izabrana zastupnika u Hrvatski sabor iz proustaškog “Domovinskog pokreta”, koji se žestoko zalaže da se još više neprijatelja procesuira za ratne zločine. Presuda je objavljena istog dana kada je objavljeno da će DP kao koalicioni partner s HDZ-om činiti parlamentarnu većinu i učestvovati u izvršnoj vlasti sa četiri ministra u novoj vladi.

Medićev branilac Tomislav Filaković, inače Hrvat i hrvatski branitelj, u izjavi medijima navodi kako je zaprepašten presudom te da je bilo teško braniti čovjeka koji je “osuđen prije nego što je podignuta optužnica, kojeg je osudila javnost pa i ovo sudsko vijeće”.

Povodom presude Mediću  na javnom servisu oglasio se i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavivši da je trebalo ranije da se reaguje i “sad i ne možemo čoveku da pomognemo mnogo…”

Ovaj slučaj je dobio ovoliku medijsku pažnju upravo zahvaljujući činjenici da je suđenje redovno pratio RTS (a povremeno i drugi mediji), što nije slučaj i sa mnogim suđenjima pripadnicima bivših JNA i SVK, kojima se u kontinutetu sudi već više od tri decenije, od kojih velika većina prolazi ispod “medijskog radara”.

Koliko je Hrvatska efikisna u procesuiranju počinioca ratnih zločina vidi se i iz saopštenja Državnog odvjetništva (tužilaštva) RH iz maja 2023, po kojem je zbog zločina počinjenih u “domovinskom ratu” krivični  postupak u protekle tri decenije pokrenut protiv skoro 4.000 osoba, od čega ih je pravosnažno i nepravosnažno osuđeno 707, dok  se pred nadležnim sudovima vodi krivični postupak protiv 499, a istraga protiv 139 osoba. Po “Veritasovim” istraživanjima, među procesuiranima oko tri prcenta su pripadnici oružanih snaga  RH a svi ostali su pripadnici “neprijateljskih snaga” (TO, JNA, SVK, funkcioneri Srbije i RSK i poneki dobrovoljac), od kojih je tek za oko 13 procenata postupak vođen ili se vodi u prisustvu a za sve ostale u odsustvu.

Na osnovu međunarodnih potjernica, koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svijeta je do sada, po “Veritasvoj” evidenciji, uhapšeno najmanje 189 Srba, od kojih su 77 i ekstradirana u Hrvatsku. Trenutno se u hrvatskim zatvorima zbog krivičnog djela ratnih zločina nalazi 25 osoba srpske nacionalnosti, od kojih je 14 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presude.

U maju ove godine pred četiri županijska suda u Hrvatskoj u predmetima ratnih zločina ročišta za glavni pretres zakazana su u 18 predmeta u kojima je obuhvaćeno ukupno 54 optuženika, svi pripadnici bivših JNA i SVK, devetorici se sudi u prisustvu, od kojih su petorica u istražnom zatvoru,  a ostalima se sudi u odsustvu.

I tako hrvatsko pravosuđe, iz dana u dan, iz godine u godinu, nesmetano, u skoro potpunoj medijskoj tišini, hapsi Srbe širom sveta, otvara nove istrage, podiže nove optužnice i donosi, ne hajući mnogo za validne dokaze, uglavnom osuđujuće presude pripadnicima bivših JNA i SVK, zbog svakovrsnih ratnih zločina (uključujući krađu bijele tehnike, domaćih životinja, šamaranje…), potkrepljujući na taj način  svoj zvanični narativ rata devedesetih po kojem su vodili odbrambeni rat od zlog “velikosrpskog agresora”, potpomognutog od strane još “zloglasnije i krvoločnije” JNA i lokalnih “srpskih pobunjenika”.

Tako su Hrvati, bez kritičnog medijskog “oka” stvorili autentičan “model” procesuiranja neprijatelja za ratne zločine, kojeg kao svoj brend, izvoze po svijetu, uključujući i Kosovo, gdje su već počeli da “štancaju” optužnice protiv proteranih Srba, i Ukrajinu, koja je, prema izjavi ukrajinskog državnog tužioca Andrija Kostina od pre četiri dana, “od početka ruske invazije pokrenula istrage o više od 127.000 mogućih slučajeva ratnih zločina”.

 

U Beogradu, 17.05.2024.

 PREDSJEDNIK

Savo Štrbac

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.