D.I.C. Veritas

e-Veritas,12.06.2024, ŽS u Splitu: ročište za glavni pretres protiv optuženog Borislava Đukića i dr. zbog ratnog zločina

Pred Žpanijskim sudom u Splitu za danas je zakazano ročište za glavni pretres u predmetu protiv optuženog penzionisanog generala bivše JNA Borislava Đukića (1948),  Jovana Grubića (1948),  Milorada Radića (1956),  Dragana Harambašića (1946)Petra Andrića (1946),  Vladimira  Davidovića (1949), Ilije Prijića (1957) i Slobodana Vujka (1961) zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Županijsko državno tužilaštvo u Splitu optužnicom od 14. oktobra 2016. uz Borislava Đukića, zbog krivičnog djela ratnog zločina nad civilnim stanovništvom optužilo je  i četiri pukovnika i jednog potpukovnika bivše JNA (Grubić Jovana, Radić Milorada, Harambašić Dragana, Andrić Petra i Davidović Vladimira) i dva funkcionera SUP-a Knin (Prijić Iliju i Vujko Slobodana), koji su nedostupni hrvatskim organima gonjenja, Tužilaštvo ih tereti da su kao zapovjednici JNA, TO i SAO Krajine izdavali naredbe da se artiljerijom i pješadijom napadaju civilna naselja na šibenskom području. Tužilaštvo tvrdi da su “optuženi znali da njihovi podređeni sistemski ubijaju, tuku, zlostavljaju i muče preostalo stanovništvo hrvatske nacionalnosti na okupiranom području i da siluju žene, pale i miniraju stambene i privredne objekte, kao i katoličke vjerske objekte”.

Optužnica pokriva period od avgusta 1991. do istog meseca 1995. godine.

Optuženi se terete da kao zapojvednici nisu preduzeli potrebne radnje kako bi spriječili takvo ponašanje svojih podređenih, već su takve radnje dopuštali, pa su njihovi vojnici, ohrabreni takvim ponašanjem i držanjem svojih zapovjednika, nastavili nesmetano s takvom praksom.

Ubili su 118 civila, pet žena silovali, a sedam žena pokušali da siluju, tvrdi tužilaštvo u optužnici, u kojoj stoji i da je proterano mnogobrojno stanovništvo i uništen veliki broj objekata.

Tužilaštvo je navelo da je optužnica podignuta nakon višegodišnjeg rada policije i hrvatskog državnog tužilaštva, a ispitano je 450 svjedoka i prikupljeno 3.000 dokaza.

Penzionisanog generala bivše JNA Borislava Đukića, državljanina Srbije, Crna Gora je 2016. godine izručila Hrvatskoj, po optužbi za rušenje brane Peruća i od tada se nalazi u istražnom  zatvoru u Splitu. U predmetu “Peruća”, ŽS u Splitu je već tri puta donosio osuđujuće presude. VS RH ukidao je prve dvije i predmet vraćao prvostepenom sudu, koji mu je u martu 2024. godine izrekao i treću nepravosnažnu osuđujuću presudu.

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.