D.I.C. Veritas

RT Balkan, Tanjug, 12. 052. 2024, Štrbac: Najveći gubitnici koalicije HDZ i DP-a Plenković i država Hrvatska

Predsednik “Veritasa” ocenjuje da će srpska zajednica u Hrvatskoj preživeti ovu koaliciju i procenjuje da joj neće biti ni mnogo bolje ni gore nego do sad

Predsednik Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac ocenio je da će najveći gubitnik nakon formiranja vlade HDZ-a i Domovinskog pokreta biti lider HDZ-a i predsednik tehničke Vlade Hrvatske Andrej Plenković koji će se nakon osam godina vođenja Hrvatske u dobrom smeru ujediniti sa proustaški orijentisanim pokretom.

“Plenković je čak od HDZ-a napravio stranku levog centra. Levlju čak i od SDP-a”, ocenio je Štrbac za Tanjug.

On je dodao da je Domovinski pokret proustaški orijentisan, i kako je rekao, “oni se time ponose”.

“Imaju ustaške ambleme. Setimo se šta su radili u Vukovaru u oktobru, kada je bio Dan sećanja. Na čelu kolone ustaške zastave, amblemi, natpisi, pokliči ‘Za dom spremni’. Naterali su celi hrvatski vrh i predsednika vlade i predsednika države da marširaju iza tih proustaških obeležja”, rekao je Štrbac.

Štrbac ocenjuje da će srpska zajednica u Hrvatskoj preživeti ovu koaliciju i procenjuje da joj neće biti ni mnogo bolje ni gore nego do sad.

“I do sada je bilo raznih napada. Recimo Srpsko narodno vijeće svake godine je objavljivalo izveštaj o broju etnički motivisanih napada na Srbe. Bilo je do 400 – 500 registrovanih napada. Mi u ‘Veritasu’ smo došli do zaključka da je to tek trećina od stvarnih napada”, rekao je Štrbac.

Štrbac smatra da je razlog manji broja registrovanih napada na Srbe od procenjenog taj što nakon prijava nije dolazilo do istraga ili procesuiranja napadača pa su ljudi prestali i da prijavljuju napade.

“Prijaviš pet puta, niko ne reaguje. Šesti put nećeš ni prijaviti nadležnim organima ili prijaviš pa ti bude još gore. Napadaču se ništa ne desi, već ti napravi dodatne probleme i onda ga više ne prijavljuješ. Prijavljuju nama ovde, ne smeju u Hrvatskoj nikome i onda zovu mene ovde i moje saradnike”, naveo je Štrbac.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.