D.I.C. Veritas

ŽDO u Zagrebu, 07.06.2024, Dopuna priopćenja od 25. srpnja 2019. i 4. studenog 2020. – Donesena osuđujuća presuda protiv petorice optuženika zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva

Vijeće Županijskog suda u Zagrebu je, nakon rasprave provedene u odsutnosti optuženika, 24. svibnja 2024. donijelo, a 31. svibnja 2024. objavilo presudu protiv petorice državljana Republike Srbije (1946., 1949., 1946., 1947. i 1954.) zbog počinjenih kaznenih djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske, počinjenih granatiranjem Siska i okolice.

Sud je prvooptuženog 78-godišnjaka osudio na dvadeset godina zatvora, drugooptuženog 75-godišnjaka na deset godina zatvora, trećeoptuženog 78-godišnjaka na dvadeset godina zatvora, četvrtooptuženog 77-godišnjaka na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvanaest godina i petooptuženog 70-godišnjaka na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvanaest godina.

Sud je, po zakonskoj osnovi iz članka 123. stavka 2. Zakona o kaznenom postupku, protiv svih optuženika odredio istražni zatvor koji može trajati do pravomoćnosti presude, a nakon pravomoćnosti presude najdulje do pravomoćnosti rješenja o upućivanju na izdržavanje kazne zatvora.

Podsjetimo, a nastavno na optužnicu, sud je prvooptuženog 78-godišnjaka, drugooptuženog 75-godišnjaka, četvrtooptuženog 77-godišnjaka i petooptuženog 70-godišnjaka proglasio krivima da su 1. svibnja 1995., na privremeno okupiranom području Petrinje, počinili navedena kaznena djela.

Krivima su proglašeni prvooptuženi 78-godišnjak kao zapovjednik Glavnog štaba tzv. Srpske vojske Krajine, drugooptuženi 75-godišnjak kao zapovjednik 39. banijskog Korpusa tzv. Srpske vojske Krajine, četvrtooptuženi 77-godišnjak kao zapovjednik 31. petrinjske brigade u sklopu navedenog Korpusa, i petooptuženi 70-godišnjak kao zapovjednik Mješovitog artiljerijskog diviziona 31. petrinjske brigade za djela počinjena u svibnju i kolovozu 1995. godine, odnosno da su tijekom oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske i oružanih snaga tzv. Republike Srpske Krajine; iako svjesni kako bi, zbog velike koncentracije civilnog stanovništva u gradu Sisku i okolnim naseljima, nasumična topnička paljba mogla prouzročiti prekomjerne ljudske gubitke i značajna oštećenja na civilnim objektima; naredili svojim podređenima da ispale više projektila iz haubica kalibra 105 i 155 mm na šire područje grada Siska. Podređeni vojnici učinili su to po njihovoj zapovijedi uslijed čega je pogođeno i oštećeno više civilnih objekata u blizini kojih nije bilo legitimnih vojnih ciljeva pri čemu su smrtno stradale četiri civilne osobe, a ranjeno je pet osoba.

Sud je trećeoptuženog 78-godišnjaka, četvrtooptuženog 77-godišnjaka i petooptuženog 70-godišnjaka proglasio krivima da su 4. kolovoza 1995., na privremeno okupiranom području Petrinje; trećeoptuženi 78-godišnjak kao zapovjednik 39. banijskog Korpusa tzv. Srpske vojske Krajine, četvrtooptuženi 77-godišnjak kao zapovjednik 31. petrinjske brigade u sklopu navedenog Korpusa, u svibnju i kolovozu 1995. godine te petooptuženi 70-godišnjak kao zapovjednik Mješovitog artiljerijskog diviziona 31. petrinjske brigade; počinili navedena kaznena djela. Proglašeni su krivima da su tijekom oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske i oružanih snaga tzv. Republike Srpske Krajine, iako svjesni da bi zbog velike koncentracije civilnog stanovništva u gradu Sisku i okolnim naseljima nasumična topnička paljba mogla prouzročiti prekomjerne ljudske gubitke i značajna oštećenja na civilnim objektima, naredili svojim podređenima da ispale više projektila iz haubica kalibra 105 i 155 mm na šire područje grada Siska. Podređeni vojnici učinili su to po njihovoj zapovijedi uslijed čega je pogođeno i oštećeno više civilnih objekata u blizini kojih nije bilo legitimnih vojnih ciljeva te je smrtno stradala jedna civilna osoba, a ranjene su četiri osobe te je oštećeno nekoliko obiteljskih kuća.

Sud je trećeoptuženog 78-godišnjaka proglasio krivim da je 4. kolovoza 1995.; iako svjestan da je prema odredbama međunarodnog prava uporaba improviziranih raketnih lansera zabranjena za korištenje u naseljenim mjestima; naredio svojim podređenima da na grad Sisak izvrše paljbu improviziranim raketnim lanserom u sklopu 39. korpusa. Podređeni pripadnici postrojbe su potom izvršili njegovu zapovijed pri čemu je jedna ispaljena raketa pogodila obiteljsku kuću u kojoj su poginule tri civilne osobe, a jedna je osoba je ranjena, dok je kuća u potpunosti uništena.

 

Napomena Veritas.info:

Prema saznanjima Veritasa nepravosnažno su osuđeni: Milana Čeleketić (1946), Slobodan Tarbuk (1949), Žarko Gačić (1946), Milorad Janković (1947) i Jovan Pavlica (1954)

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.