D.I.C. Veritas

” Глас Српске “, 07.08.2012. У Јањилама служен парастос убијеним Србима

Босански Петровац – Срби никада не смију заборавити убијене сународнике, јер народ који заборави прошлост нема ни будућност, поручио је данас у Јањилама код Босанског Петровца директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац, преносе агенције.

- Ово је уједно и одговор на поруке које су се из Книна могле чути 5. августа. Тврдим да је ово посљедња година када Хрвати са државног нивоа славе овај дан када су истјерали 220.000 и побили око 2.000 Срба у акцији “Олуја” и послије ње – рекао је Штрбац након парастоса који је служен Србима који су погинули у избјегличкој колони из Републике Српске Крајине.

Он очекује да ће до краја године Хашки трибунал хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу потврдити пресуду о удруженом злочиначком подухвату ради трајног истјеривања Срба из Крајине, након чега ће Србима бити олакшано враћање свих права у Хрватској.

Штрбац је нагласио да акција “Олуја” није била ни хумана нити ослободилачка каквом је упорно покушавају представити хрватски званичници.

- Управо бројке протјераних и погинулих Срба током и након акције “Олуја”, порушених кућа и број повратника говори да је то била крајње нехумана, неправедна и злочиначка акција – каже Штрбац.

У Јањилама је данас служен парастос за Србе који су погинули у избјегличкој колони која се повлачила из Републике Српске Крајине усљед бомбардовања хрватске авијације током операције “Олуја” 1995. године.

Парастос су служили свештеници Епархије бихаћко-петровачке, након чега су прислужене свијеће и положени вијенаци код Спомен-крста у Јањилама, који је прошле године откривен у знак сјећања на Србе који су страдали у егзодусу из Републике Српске Крајине на Петровачкој цести.

Вијенце су положили представници “Веритаса”, Вијећа српске националне мањине Личко-сењске жупаније, те делегација СДСС-а Личко-сењске жупаније и општине Доњи Лапац.

Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић изјавио је данас да, упркос бројним доказима и изјавама свједока, још нико од хрватских званичника није одговарао за злочин почињен над српским цивилима приликом бомбардовања колоне избјеглица из Крајине 1995. године.

Подсјетивши да су МУП Републике Српске и Агенција за истраге и заштиту БиХ поднијели извјештај Тужилаштву БиХ против извршилаца ратног злочина из Хрватског ратног ваздухопловства, са тадашњим генералом Имром Аготићем на челу, Велимировић је истакао да располаже информацијама да Тужилаштво БиХ још није ништа урадило да се процесуирају одговорни за бомбардовање избјегличке колоне у Јањилама, као и у Сводној код Новог Града.

Након што је у Јањилама код Босанског Петровца присуствовао парастосу за Србе који су погинули у избјегличкој колони која се повлачила из Републике Српске Крајине усљед бомбардовања хрватске авијације током операције “Олуја” 1995. године, Велимировић је подсјетио да је проблем што је Аготић недавно умро.

Он је додао да је након тога тешко очекивати да ће хрватско правосуђе било шта урадити по овом питању, као и правосуђе БиХ, јер нема међудржавне сарадње између ова два правосуђа по питању процесуирања ратних злочина.

- Српске жртве које су резултат овог бомбардовања остаће без правне сатисфакције и ми ћемо бити у ситуацији да ће се овдје само обиљежавати овај злочин, за којег нико неће одговарати – рекао је Велимировић.

Он је навео да су се српска удружења са правом противила именовању хрватског генерала Анте Котромановића за министра одбране Хрватске, јер су се на подручју Мркоњић Града десили страшни злочини над српским цивилима под командом његове бригаде 1995. године.

- Чуди нас недавна изјава Котромановића да би стријељао свакога ко је починио ратни злочин над цивилима. Таква изјава је апсурдна, јер је Котромановић имао прилику тада да казни и стријеља извршиоце злочина над Србима у Мркоњић Граду – рекао је Велимировић.

Он није желио да потврди ни да демантује незваничну информацију да се име Анте Котроманића налази у кривичној пријави коју је МУП Српске прослиједио Тужилаштву БиХ о почињеним ратним злочинима над српским цивилима у Мркоњић Граду.

У избјегличкој колони на Петровачкој цести коју је бомбардовала хрватска авијација погинуло је девет српских цивила од којих четворо дјеце узраста од пет до 13 година.

Упркос бројних доказа о злочинима почињеним над Србима током и након “Олује”, које је МУП Републике Српске поднио Тужилаштву БиХ, правосуђе БиХ никог није до сада процесуирало.

За злочине у “Олуји” и послије те акције пред Хашким трибуналом осуђени су хрватски генерали Анте Готовина на 24, а Младен Маркач на 18 година затвора. У току је жалбени поступак на првостепену пресуду.

Акција “Олуја” почела у јутарњим часовима 4. августа 1995. године гранатирањем насељених подручја сјеверне Даламције, Кордуна, Лике и Баније.

Потом су хрватске снаге, уз одобрење и подршку NATO-a, а у садејству са ХВО и Армијом БиХ, извршиле агресију на та подручја, која су била под заштитом УН.

За свега неколико дана са вијековних српских огњишта протјерано је око 220.000 становника, убијена су 1.934 лица, од којих 1.196 цивила и причињена је огромна материјална штета.

Низом манифестација од 3. до 7. августа обиљежава се 17 година од прогона Срба из Републике Српске Крајине у хрватској војно-полицијској акцији “Олуја”.

Манифестације организује Одбор за његовање традиција ослободилачких ратова Владе Републике Српске, а додатне садржаје Документационо-информациони центар “Веритас”.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.