D.I.C. Veritas

Srbi u hrvatskim zatvorima

 

Srbi u hrvatskim zatvorima: Trenutno (januar 2012. godine) u hrvatskim zatvorima nalazi se 37 Srba procesuiranih za krivična djela ratnih zločina (32), odnosno za djela klasičnog kriminala (5) u vezi sa ratnim dešavanjima.

U zatvorima Lepoglava, Lipovica i Turopolje trenutno kaznu izdržava 19 pravosnažno osuđenih lica srpske nacionalnosti (17 za ratni zločin i 2 za klasični kriminal u vezi sa ratnim dešavanjima), u Osijeku 2, a u Sisku, Šibeniku, Karlovcu i Gospićz po jedno pravosnažno osuđeno lice, dok se ostali nalaze u županijskim zatvorima, bilo da su pod istragom, optužbom ili da su im presude nepravosnažne.

 

Transferi

Većina pravosnažno osuđenih Srba koji kazne izdržavaju u hrvatskim zatvorima, pošto su u međuvremenu regulisali državljanstvo Republike Srbije i Republike Srpske gdje im uglavnom žive članovi porodica, podnijeli su zahtjeve za transfer u zatvore u Republici Srbiji ili u Republici Srpskoj. Od 2005. godine 32 lica su transferisana iz zatvora Republike Hrvatske u zatvore u Srbiji, od kojih se još 3 nalazi na izdržavanju kazne, jedan je pobjegao sa izdržavanja kazne, a drugi su pušteni na uslovni otpust. Dvojica su iz zatvora Republike Hrvatske transferisani u zatvore u Republici Srpskoj i obojica su izdržali kazne. Iz zatvora u Italiji jedno lice je transferisano u Sremsku Mitrovicu, ali je u međuvremenu pušteno na uslovni otpust.