D.I.C. Veritas

е-Veritas, 02.12.2022, ЖС у Загребу: сједница оптужног вијећа у предмету “Ракетирање банских двора”

Пред Жупанијским судом у загребу заказана је сједница оптужног вијећа против оптужених: Љубомира Бајића (1939), Слободана Јеремића (1949), Ђуре Миличевића (1955), Ратка Допуђа (1951), Давора Лукића (1958) и Чеде Кнежевића (1957) због учина кривичног дјела против Републике Хрватске убиством представника највиших државних тијела у покушају и због кривичног дјела против човјечности и међународног права ратним злочином против цивилног становништва.

Жупанијско државно одвјетништво у Загребу оптужницом од 30. децембра 2020. терети их да су 7. октобра 1991. поступали у циљу да угрозе Уставом прописано државно и друштвено уређење и безбједност Републике Хрватске усмрћењем тадашњег Предсједника РХ, и знајући да ће дјеловањем авио бомбама и већим бројем ракета ваздух-земља по густо насељеном центру Загреба усмртити и друге особе које се затекну у његовој близини и проузрочити велика разарања објеката, поступали противно одредбама међународног хуманитарног права.

Терети их се да су током оружаног сукоба оружаних снага РХ и ЈНА на подручју РХ, поступали према раније створеном плану командног врха ЈНА с којим је другоокривљени пуковник ЈНА (Јеремић), помоћник команданта за ваздухопловну подршку у команди Ратног ваздухопловства и противваздушне обране ЈНА, упознао првоокривљеног генерал-мајора ЈНА Бајића), команданта 5. Ваздухопловног корпуса РВ и ПВО ЈНА те уједно и команданта Оперативне групе за борбено командовање.

Истога дана је другоокривљеник хеликоптером Газела дошао на аеродром Удбина гдје се налазио 105. Ловачко-бомбардерски авијацијски пук РВ и ПВО ЈНА те се састао са трећеокривљеним мајором ЈНА (Мишчевић), начелником Штаба и замјеником команданта наведеног пука, који је темељем раније запримљене наредбе коју му је у прије наведеном циљу издао надређени му командант 5. Ваздухопловног корпуса РВ и ПВО ЈНА и у складу с детаљном наредбом другоокривљеника упознао с тиме да четвртоокривљени (Допуђа), капетан И. класе ЈНА, референт ИИ. Деташмана контраобавјештајне групе РВ и ПВО ЈНА располаже обавјештајним подацима о просторијама у којима би се требао налазити тадашњи Предсједник Републике Хрватске.

Оптужницом се трећеокривљеника терети да је издао наредбу петоокривљеном капетану И. класе ЈНА (Лукић), командиру 249. Ловачко-бомбардерске авијацијске ескадриле, наведеног 105. ЛБАП, да као пилот авиона “Супер Галеб Г-4” с четвртоокривљеником као копилотом и шестоокривљеним (Кнежевић) капетаном И. класе ЈНА као пилотом другог авиона “Супер Галеб Г-4” обаве бомбардирање и ракетирање Банских двора у Загребу и објеката у његовој близини. Потом су, терети их се, четвртоокривљеник, петоокривљеник и шестоокривљеник у наведеном циљу, с два авиона “Супер Галеб Г-4” истога дана око 15,00 сати долетјели с аеродрома Удбина до Загреба. Петоокривљеника се терети да је према упутама четвртоокривљеника као свога копилота, авионским бомбама МК-82 обавио бомбардовање просторија Банских двора у којима се тадашњи Предсједник РХ требао налазити на састанку с тадашњим предсједницима Предсједништва СФРЈ и Савезног извршног вијећа СФРЈ.

Шестоокривљеник је потом, терети га се, на Банске дворе и објекте у близини испалио 16 ракета БР-ВЗ 128 мм М-74 “Муња” које су погодиле објекте у близини Банских двора, али у описаном циљу нису успјели јер је тадашњи Предсједник РХ са својим гостима раније напустио наведене просторије.

Услијед наведених дјеловања смртно је страдао један цивил, док је један цивил задобио тешке тјелесне повреде, а три цивила тјелесне повреде. На Банским дворима и околним објектима настала је материјална штета у укупном износу од 36.946.387,00 куна (око 5 милијуна евра).

Оптужени су недоступни хрватском правосуђу те им се суди у одсуству.

 

Veritas.info

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.