D.I.C. Veritas

Dnevnik, 05.04.2013., Штрбац: У затворима чекају обнову поступка

Имена 1.549 особа, углавном српске националности чине списак послан одавно из Републике Хрватске јавном тужилаштву у Србији. Људи с тог списка већ 20 година након пресуде за ратни злочин психички су оптерећени монтираним судским поступком.

Да ли је та тврдња тачна није тешко уочити када се прочита оптужба и пресуда, донета, наравно, у одсуству окривљеног. Тада се види да је суд битно повредио поступак, али и одредбе кривичног закона Републике Хрватске.

– Све особе на списку од 1.549 имена су у Хрватској осуђене у одсуству – каже директор „Веритаса” Саво Штрбац. Штрбац. – Истина је да се судски поступак може обновити за хрватске држављане, а за спрске врло тешко. Можда и никако. Хрватске држављане по потерници Републике Хрватске Србија хапси и испоручује хрватском тужилаштву. Познато је да неко од њих након године проведене у затвору добије обнову поступка. Међутим, чини ми се да казна увек остаје иста. Неким војним лицима, па и цивилима из Србије, јавно тужилаштво у Београду из Хрватске добије комплетну документацију, а наши судови им суде. Ево најсвежијег примера обнове судског поступка за два Србина испоручена у осјечки затвор који одговарају за село Бапску. Рајко Милошевић и Радојица Радмиловић годину дана су у осјечком затвору. Рајко Милошевић је умро ових дан због болести и није дочекао обнову. Сахранио га је син Драгиш у његовом родном месту Шњегавићу.

Радојица је дочекао обнову судског поступка. На тој обнови после суђења поручио је:

– На суђење су ми довеле две бабе, мени непознате. Оне су потврдиле судску тужбу, ја сам негирао да је то истина, али мени се није веровало. Потврђена ми је претходна казна од три године.

– На другој страни, српски држављанин преко адвоката који је прикупио разне потврде и изјаве од војног одсека у Новом Саду, полиције, појединаца и других институција система у Србији, и поред свега тога након годину дана чекања добио је решење да му се одбија дозвола о обнови судског поступка. Остаје све како је донето приликом суђења у његовом одсуству. Све његове доказе, лична изјава, захтев адвоката и све што је имао пало је у воду само због једног сведока. Тог сведока окривљени познаје јер је похађао основу школу по програму за ученика с посебним потребама. И он је дао изјаву која је јача од свих доказа принетих од одбране – вели  Саво Штрбац.

Д. Савичин

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.