D.I.C. Veritas

RTRS, 02.04.2014., Тимови Србије и Хрватске надају се пресуди у своју корист

Пред Међународним судом правде у Хагу завршена је главна расправа о међусобним тужбама за геноцид Србије и Хрватске. Српски правни тим затражио је да суд утврди да је Хрватска у љето 1995. године , током акције “Олуја”, починила геноцид над Србима у Републици Српској Крајини. Хрватска страна тражи да Суд одбаци контратужбу Србије.

Након обављене расправе обје стране не крију оптимизам, с тим да су српски правници конкретно образложили на основу чега очекују пресуду у своју корист.

“Ми смо имали директне доказе, што кажу правници, ми смо имали испред себе Брионске транскрипте које сматрамао директним доказом којим доказујемо геноцидне намјере, Хрвати су увијек имали оне посредне доказе. Са друге стране, имали смо јако добре, квалитетне, и посебно у складу са одређеном формом, узете изјаве свједока – жртава. Хрвати, то сте вјероватно чули јер ми смо то коментарисали, имали су преко 300 (на крају се свело на 200) изјава свједока које су непотписане”, рекао је Новак Лукић, члан Правног тима Србије.

Хрватска страна није понудила конкретно образложење на основу којег очекује пресуду у своју корист.

“Мислим да смо потпуно одговорили на све наводе из протутужбе и мислим да смо то учинили на један врло увјерљив начин, да смо и њихове аргументе о чињеницама, а поготово о праву, потпуно дезавуисали пред овим Судом и да неће бити, у том смислу, никаквих потешкоћа да Суд одбије протутужбу,” сматра Весна Црнић Гротић, шеф Правног тима Хрватске.

Српски тим свој оптимизам, између осталог, заснива и на пресуди из 2007. године, којом је одбачена тужба Босне и Херцеговине против Србије и Црне Горе.

“Професор Вилијем Шабас, неспоран ауторитет, ауторитет број један у свијету када је у питању геноцид, био је у нашем тиму, што је велика срећа за нас. Он је врло често повлачио паралеле између тог случаја у Сребреници, односно по тој тужби БиХ против Србије и овог сад. Оно што можда нико на овим просторима не смије јавно да каже, јер ако каже био би медијски линчован, рекао је да је много јачи геноцид извршен над Србима у “Олуји” него што је у Сребреници, за који је тај суд једино и утврдио да је био геноцид”, изјавио је сарадник Правног тима Србије Саво Штрбац.

Не постоји рок за доношење пресуде овог највишег суда Уједињених нација, али се претпоставља да би то могло да буде до краја фебруара идуће године, јер већ у марту слиједи реизбор шесторице садашњих судија.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.