D.I.C. Veritas

“RTRS”, 03.08.2012. Прислужене свијеће за страдале у “Олуји”

У Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци вечерас су прислужене свијеће за српске жртве страдале у акцији хрватске војске “Олуја” 1995. године.

Након прислуживања свијећа испред храма одржан је духовно-умјетнички програм у оквиру обиљежавања 17 година од прогона Срба из Републике Српске Крајине.

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да је “Олујом“, коју хрватски медији и званичници називају најбриљантнијом побједом у протеклом рату, извршен највећи геноцид у Европи након Другог свјетског рата.

“Са вјековних огњишта протјерано је више од 220.000 Срба, 1.992 лица српске националности су убијена или се воде као нестала, од чега су 1.192 цивили. Међу страдалима су 534 жене. Сва српска имовина је опљачкана и до темеља уништена“, навео је Милуновић.

Он је додао да се злочинци на томе нису зауставили већ су ваздухопловним снагама прешли границу Републике Српске гдје су у дубини њене територије немилосрдно бомбардовали избјегличке колоне српских цивила.

Милуновић је истакао да је акција “Олуја” хрватска злочиначка оружана акција коју је испланирало, организовало и провело тадашње хрватско политичко и војно руководство с циљем потпуног уништења Срба на подручју Републике Српске Крајине.

“С тим циљем ангажовано је око 200.000 хрватских војника и ако се том броју додају војници ХВО-а и снаге Петог корпуса Армије БиХ, у нападу на Републику Српску Крајину учествовало је више војника него што је она у том тренутку имала становника“, рекао је Милуновић.

Он је нагласио да је однос војних снага био већи од седам напрема један, те да се не смије заборавити ни подршка америчких ваздухопловних снага које су уништиле два српска радарска система и континуирано ометале систем везе, те ангажовање америчких пензионисаних генерала у планирању, припремању и руковођењу акцијом.

Милуновић је рекао да је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова уврстио 4. август у календар обиљежавања најважнијих датума у новијој српској историји да бисмо се сваке године сјетили невино страдалих у удруженом злочиначком подухвату хрватске војске.

Он је изразио увјерење да ће починиоци овог злочина изаћи пред лице правде.

У Храму Свете тројице у Бањалуци сутра ће бити служен парастос погинулим цивилима и војницима, а на бањалучком гробљу Свети Пантелија биће положено цвијеће.

Ђ.В.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.