D.I.C. Veritas

RTRS, 06. 08. 2023, Raković: Јake i jasne poruke sa obilježavanja Dana sjećanja na ubijene i protjerane Srbe u “Oluji”

Sve poruke sa obilježavanja progona Srba iz Krajine i Hrvatske bile su jasne i jake kakve i trebaju da budu, izjavio je istoričar Aleksandar Raković, gostujući u Јutarnjem programu naše televizije.

Raković je naglasio da nije moglo biti odabrano bolje mjesto za obilježavanje Dana sjećanja na stradale i prognane u hrvatskoj akciji “Oluja” od Prijedora.

- To je bio prostor gdje su se ulijevale rijeke naših stradalnika. “Oluja” se navodno završila kada je hrvatska vojska završila akcije etničkog čišćenja, ali izdanci “Oluje” pod različitim imenima nastavljene su i hrvatska vojska je krenula prema Banjaluci, a muslimanske formacije zaustavljene su kod Oštre Luke. Zato je Prijedor pravo, istorijsko mjesto za obilježavanje Dana sjećanja na stradale i prognane u hrvatskoj akciji “Oluja” – poručio je Raković.

Raković je istakao da narodu treba da bude jasno da je ono što se desilo u “Oluji” zločin etničkog čišćenja i to najvećeg na kraju 20. vijeka.

Komentarišući napade iz Sarajeva i Zagreba na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Raković je naglasio da su ti napadi bili očekivani.

- Ovo je bio možda najemotivniji dan kada smo obilježavali Dan sjećanja na stradale i prognane u hrvatskoj akciji “Oluja”. Svaki je emotivan, ali čini mi se da je ovaj bio najemotivniji, posebno kada je riječ o odnosu rukovdostva Srpske i Srbije. Mi smo jedan nedjeljiv narod, to treba da njegujemo i o tome treba da govorimo svaki dan. Srpski narod treba biti slobodan i ujedinjen – rekao je Raković.

Govoreći o sankcijama koje je Ministarstvo finansija SAD uvelo zvaničnicima Srpske Raković je rekao da je ta odluka Vašingtona sramotna i bizarna.

- Nije bilo nikakvih osnova da se uvedu sankcije ljudima koji čuvaju poredak dejtonske BiH. Srpska pokušava da očuva Dejton i Ustav BiH preko koga se pogrešnim tumačenjem Ustava stalno napada Srpska. S tim u vezi treba pohvaliti svaki korak rukovodstva Srpske i podržati ljude kojima su uvedene sankcije. Vjerovatno je da SAD neće stati sa sankcijama, ali nas to ne treba da remeti. Mi treba da nastavimo da razvijamo naše nacionalne interese. Bitan je srpski nacionalni interes i srpski narod – naveo je Raković.

 

TEMA: Sastanci delegacija Srpske i Srbije – sjećanje na stradanje i progon Srba u “Oluji”

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.