D.I.C. Veritas

RTRS, 14.02.2012, U PONOVLJENOM POSTUPKU MILI DAKIĆU BIĆE I SVЈEDOKA ODBRANE

Županijski sud u Karlovcu na današnjem pripremnom ročištu ponovljenog suđenja Miletu Dakiću prihvatio je saslušanje oko 40 svjedoka, od kojih je polovinu predložila odbrana a koje niko nije saslušao u ranijim postupcima kada je Dakiću suđeno u odsustvu.

Dakić, koji je u zajedničkom postupku sa još tri osobe u odsustvu osuđen na 20 godina zatvora zbog podstrekivanja na ubistvo tri hrvatska policajca, tražio je i dobio ponovljeno suđenje u Hrvatskoj.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je Srni da će odbrana početkom iduće sedmice uputiti prijedlog vanraspravnom vijeću da izdvoji Dakićev predmet i da mu sudi posebno, pošto slučaj može biti produžen unedogled jer ostali optuženi nisu dostupni hrvatskom pravosuđu.

Prema njegovim riječima, nije određen tačan datum početka glavnog pretresa, mada je to uobičajena praksa, budući da Darko Kresojević i Stanko Tomić, dvojica saoptuženih koji su u Srbiji, tek treba da se odazovu, a uhapšeni Đorđe Radujković u Francuskoj čeka odluku o izručenju.

Štrbac navodi da je odbrana uvjerena kako će sud prihvatiti takav zahtjev, te da će relativno brzo biti zakazan glavni pretres samo za slučaj Dakića, a saoptuženi bi u tom slučaju mogli svjedočiti linkom ili na neki drugi način.

Prema riječima Štrpca, Dakićeva odbrana je vrlo brzo nakon njegovog izručenja Hrvatskoj zatražila da se istražni zatvor u kojem se Dakić nalazi zamijeni za jemstvo u određenom iznosu da bi se on branio sa slobode.

“Taj prijedlog su odbili Županijski sud u Karlovcu i Vrhovni sud Hrvatske pa je odbrana uputila tužbu protiv takvih odluka Ustavnom sudu, smatrajući da su one nezakonite i da je trebalo da sudovi, prema novoj praksi u Hrvatskoj koja je postojala i u slučaju bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, prihvate jemstvo uz neke druge mjere, poput nenapuštanja Hrvatske i redovnog javljanja”, istakao je Štrbac.

Odbrana smatra da će Ustavni sud odobriti takve garancije pošto nije obrazloženo zašto jemstvo nije prihvaćeno. Odbrana je spremna da ponudi i veće jemstvo što bi, prema riječima Štrpca, umanjilo značaj komplikacija koje nosi zajednički proces.

Štrbac je ocijenio da cjelokupni proces ima neuvjerljive presude.

On je podsjetio da je za ovaj zločin prvobitno bilo optuženo šest osoba, od kojih su dvojica, Dušan i Mile Tomić, pravosnažno osuđeni na 20 godina zatvora, a ostala četvorica, među kojima i Dakić, oslobođeni.

Na ponovljenom suđenju su i njih četvorica dobili kazne od 20 godina zatvora, da bi Vrhovni sud Hrvatske te kazne potvrdio, pa ukinuo i vratio na ponovno suđenje prvostepenom sudu, što dokazuje koliko su neuvjerljive te presude, ocjenjuje Štrbac.

Mile Dakić je uhapšen 26. maja prošle godine na graničnom prelazu Rača u BiH na osnovu međunarodne potjernice, a u avgustu je izručen Hrvatskoj, u kojoj je 12 godina ranije osuđen na 20 godina zatvora zbog podstrekivanja na ubistvo tri hrvatska policajca avgusta 1991. godine.

Dakić je istoričar, političar i pjesnik, prije rata bio je direktor spomen-područja na Petrovoj gori kod Karlovca, te potpredsjednik Srpskog nacionalnog veća SAO Krajine.

Bio je i predsjednik Komisije za ratne zločine i zločine genocida RSK i proučavao je ustaške zločine pa je učestvovao na naučnom skupu o zločinima u Јasenovcu i genocidu nad Srbima održanom u Banjaluci, poslije čega je uhapšen na granici.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.