D.I.C. Veritas

RTRS, 15.12.2012., Вукчевић и Бајић испитују бивше данске војнике

Српски и хрватски тужиоци Владимир Вукчевић и Младен Бајић учествоваће у понедјељак, 17. децембра, у Копенхагену у испитивању још два бивша припадника Данског батаљона Унпрофора, који су присуствовали убиству хендикепираних српских цивила у Двору на Уни, током рата у Хрватској 1995. године.

Вукчевић и Бајић потом ће одржати радни састанак да би размотрили досадашњи рад на предметима ратних злочина и разговарали о даљој сарадњи и њеном унапређењу, саопштено је на сајту српског Тужилаштва за ратне злочине.

Саслушањем у Градском суду у Копенхагену биће настављено испитивање свједока злочина у Двору на Уни, након што су у јануару ове године Вукчевић и Бајић у Копенхагену присуствовали и учествовали у испитивању четири припадника Данског батаљона.

Припадници Данског батаљона су 8. августа 1995. године боравили у кампу у Двору на Уни у вријеме када су непознати починиоци у војним униформама у просторијама школе и испред ње убили дванаест цивила, већином ментално или тјелесно хендикепираних лица.

“Након испитивања ових свједока, с циљем прикупљања доказа, настављена су истраживања и испитивања свједока овог злочина на територији Србије и Хрватске”, наводи се у саопштењу.

Директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац рекао је раније Срни да је овај злочин, према сазнањима ове невладине организације, починила једна хрватска јединица приликом чишћења терена.

Он је навео да српска страна има доказе да су Двор на Уни већ 7. августа увече држали припадници хрватске војске, те демантовао хрватске спекулације да су ликвидацију хендикепираних Срба у Двору на Уни 8. августа 1995. године починили припадници Српске Војске Крајине или српске паравојске.

Према истраживањима “Веритаса”, у току “Олује” хендикепирани српски цивили пребачени су из старачког дома у Петрињи и смјештени у школу у Двору на Уни, на само неколико метара од кампа са 200 данских војника Унпрофора, који нису спријечили убиство, јер су имали наређење да се не мијешају.

Злочин у Двору на Уни јавности је познат још од 19. децембра 1996. године, када су холандски историчари Јан Баласт и Јан Блау у листу “Нет пароол” објелоданили да су хрватски војници 7. августа 1995. поубијали више од 200 српских избјеглица.

Они су навели и исказе свједока, које су потврдили и високи функционери УН са терена, да су тијела поубијаних видјели у парку Двора на Уни и да су “Данци касније пронашли четири убијена инвалида у школи на Двору”.

Холанђани су још 1996. године писали како су хрватски војници масакрирали Србе у Двору на Уни.

Дански новинар Каспер Ведсманд објавио је свједочење данских војника према коме је 12 војника, у униформама без ознака, ручним гранатама и аутоматским пушкама хладнокрвно побило немоћне људе, међу којима и оне у инвалидским колицима и ампутиране ноге.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.