D.I.C. Veritas

SRNA, 08.10.2013., СЈЕДНИЦА О ГРАДЊИ МЕМОРИЈАЛНОГ ЦЕНТРА

 БЕОГРАД, 8. ОКТОБРА /СРНА/ – Сједница Иницијативног одбора Друштва за изградњу меморијалног центра српским жртвама геноцида, који би био подигнут у Београду по узору на Јад Вашем, биће одржана у четвртак, 10. октобра, а резултат тога требало да буде оснивање невладине организације, која ће лобирати за изградњу овог центра.

Предсједник Одбора, београдски историчар Миливоје Иванишевић рекао је Срни да ће се на тој сједници, седмој по реду, разматрати усвајање оснивачких аката Друштва и утврђивање списка делегата за оснивачку скупштину. 

Секретар Одбора Саво Штрбац рекао Срни да би на том састанку требало да се одреди датум одржавања скупштине за оснивање невладине организације под називом друштво за подизање меморијалног центра српским жртвама геноцида, са скраћеним називом “Српски меморијал”. 

Он је навео да би ова невладина организација имала логистичку улогу и да би лобирала код владе и парламента Србије да се донесу одговарајући закони, којим би се омогућила изградња једног оваквог меморијала, као и да лобира у српској дијаспори и на просторима гдје год живе Срби да се обезбиједе средства за изградњу. 

Штрбац је рекао да би у оквиру те организациеј требало да се оснују и комисије и одбори који би се бавили прикупљањем документације за Српски меморијал и да би то био меморијални центар за све српске жртве у 20. вијеку, односно из балканских ратова, Првог и Другог свјетског рата и ратова деведесетих година 20. вијека. 

“Овоме се нико не би требао успротивити”, нагласио је Штрбац, наводећи да је српска дијаспора веома заинтересована за овај пројекат. 

Он је додао да тај центар мора да има простор и да на једном мјесту буду заступљени сви начини сјећања, ријечи, слике, предмети, поредани по догађајима и времену, а који се односе на српске жртве.

Штрбац је навео да се помињало више локација у Београду за изградњу овог српског меморијала као што су Сајмиште, због своје историјске улоге гдје је био нацистички логор, затим локација преко пута Палате Србија према Дунаву, те мјесто испод Калемегдана. 

Он је подсјетио да су законски уређени и меморијални центри Јасеновац и Градина у Републици Српској, те да би на исти начин требало законски уредити и изградњу српског меморијала у Београду. 

Акцију за оснивање овог меморијалног центра покренуо је београдски лист “Вечерње новости”, док се идеја о његовом оснивању приписује познатом српском шаховском велемајстору Александру Матановићу. 

Међу члановима Одбора налазе се академици Смиља Аврамов, Василије Крестић, као и бивше дипломате Владислав Јовановић, Живадин Јовановић и друге личности из јавног и културног живота Србије. 

Сједница је заказана за 11.00 часова у згради у Улици Змај Јовина 15.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.