D.I.C. Veritas

SRNA, 09.09.2013., У цркви Светог Марка у Београду служен парастос за страдале Србе у Медачком џепу 1993. године

БЕОГРАД – У београдској цркви Светог Марка данас је служен парастос и прислужене свијеће за 88 Срба убијених у агресији хрватске војске на села у Медачком џепу, код Госпића, у септембру 1993. године.

Породице убијених Срба потом су положиле вијенац на Споменик страдалим српским жртвама са простора бивше Југославије у ратовима деведесетих година 20. вијека.

Миле Раичевић, који се обратио у име породица убијених, нагласио је да агресија хрватске војске на села Медачког џепа у српској историји заувијек треба да остане оквалификована као геноцид, јер је непобитно имала сва обиљежја геноцида.

“У извјештајима Унпрофора, који је требало да нас штити а није, у извјештајима УН и патолога тадашње Крајине, наводи се неподијељено мишљеље да је у Дивоселу, Читлуку и Почитељу почињен геноцид. Након акције није било рањених. Није било ниједне животиње. Све су запалили у својој акцији `спржена земља` и нико није одговарао”, нагласио је Раичевић.

Директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац подсјетио је да против главнокомандујућег у акцији `Медачки џеп` Давора Домазета никада није и вјероватно неће ни бити подигнута оптужница, док су највиши у ланцу одговорности Рахим Адеми и Мирко Норац, након исконструисаних судских процеса, готово аболирани од одговорности.

Штрбац је у изјави Срни рекао да, као актер размјене жртава из Медачког џепа, никада неће заборавити стравичне сцене нагих убијених људи и указао да би Срби као народ требало више да пораде на колективном сјећању.

“То се односи на менталитет. Чињеница је да Срби брзо заборављају. Ми немамо спискове наших погинулих ни из једног рата, а недавна историја и трагедије које су је обиљежиле као да су се десиле неком другом”, упозорио је Штрбац.

Јово Кричковић, који је у хрватској агресији на Медачки џеп изгубио сестре Сару и Љубицу, каже да је посебна трагедија то што су ове жртве остале готово заборављене и што на некада српској земљи више нема живота.

Служењу парастоса и помену страдалима у Медачком џепу нису присуствовали представници званичних српских институција.

Полагању вијенаца су, уз чланове породица, присустовали само представници Удружења породица киднапованих и несталих Срба са Косова и Метохије.

У агресији хрватске војске на област Медачки џеп, код Госпића, у септембру 1993. године убијено је 88 Срба, од којих 36 цивила.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.