D.I.C. Veritas

Srna, 21.06.2013., Нема правде за жртве из јаме на Миљевачком платоу

Данас се навршава 21 година од напада хрватских снага на Миљевачки плато код Дрниша, у којем су хрватски војници пред очима Унпрофора убили, масакрирали и бацили у крашку јаму 40 српских територијалаца, а за тај злочин још увијек нико није одговарао.

Хрватске власти су два мјесеца касније у присуству међународних посматрача и уз помоћ спелеолога, из јаме извадили измасакрирана тијела српских војника, али 12 тијела класичним методама нису могла да буду идентификована, саопштено је из Документационо-информационог центра “Веритас”.

Неидентификовани су покопани на книнском гробљу, гдје се и данас налазе под ознакама НН, пошто ни међународна заједница ни хрватска држава нису показали никакав интерес да се њихови посмртни остаци ексхумирају и покушају идентификовати савременом ДНК-а методом.

“Веритас” наводи да су хрватски војници снимили злочин на Миљевачком платоу на видеокасети, која се непосредно послије догађаја, као својеврсни хорор филм, изнајмљивала по видео клубовима широм Европе.

Без обзира на постојање обиља валидних доказа, који су достављени свим релевантним домаћим и међународним организацијама и институцијама које се баве заштитом људских права, за злочин на Миљевачком платоу нико није процесуиран пред Хашким трибуналом.

Жупанијско државно тужилаштво у Шибенику је 2011. године подигло оптужницу против двојице припадника Војне полиције Шибеник – командира Анте Бабца и припадника јединице Мише Јаковљевића због убиства ратног заробљеника Мирослава Суботића из Ервеника.

У овом предмету је, почев од октобра прошле године, одржано седам рочишта за главни претрес и саслушано 17 свједока, а поступак је, у ишчекивању налаза и мишљења вјештака о урачунљивости обојице оптужених у вријеме извршења дјела, још увијек у фази суђења, са /не/извјесним исходом, наводи се у саопштењу

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.