D.I.C. Veritas

Tanjug, 10.02.2014., Вуковарски стожер: Колико потписа треба за референдум о ћирилици?

Представници “Стожера за обрану хрватског Вуковара” позвали су данас министра управе Арсена Баука да их обавести колико им укупно треба потписа за расписивање референдума о употреби мањинског језика и писма, подсетивши да су крајем прошле године за ту намену прикупили 650.000 потписа.

Председник штаба Томислав Јосић је нагласио да је Баук, када је иницијатива “У име обитељи” почела да прикупља потписе за референдум о уставној дефиницији брака, рекао да треба мањи број потписа, али да је у јеку прикупљања тај број променио два пута.

Штаб тражи референдум којим би се повећао цензус за употребу писма и језика мањина са садашњих 30 на 50 одсто припадника националних мањина у локалним срединама.

Хрватски политичари, укључујући и опозицију, већином се противе одржавању таквог референдума који би ограничио права националних мањина.

Иначе, у суботу је у Вуковару одржана конференцији “Права мањина – одрживо друштво”, на којој је оцењено да се је након референдумске одлуке да се у Устав унесе одредба да је брак заједница жене и мушкарца и иницијативе за референдум о ћирилици у Хрватској све видљивија идеолошка поларизација на оне који су искључиво “за” и “против”.

Посебно је скренута пажња да се о узроцима проблема који су довели до поларизације хрватског друштва “готово и не говори”, преноси агенција Хина.

Учесници скупа – мировни активисти, чланови политичких странака и невладиних удружења, учесници последњег рата и припадници католичке цркве, поручили су да се у Хрватској ствара утисак да цивилизован, пристојан, демократски дијалог о темама везаним за положај националних мањина и њихова права није могућ међу особама или групама које о тим темама мисле на различит начин.

Јосићев закључак о конференцији је да “није имала циља, ни закључка, ни реда”, а организаторима је замерио што представницима штаба нису упитили позив за учешће.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.