D.I.C. Veritas

Глас Српске, 03. 11. 2023, Србин осуђен на 15 дана затвора због крајишких пјесама

Хрватске власти ухапсиле су Србина Велибора Трипковића (32) због садржаја објављених на његовој приватној “Фејсбук” страници, међу којима и српских крајишких пјесама, и по хитном поступку га осудиле на 15 дана затвора, изјавио је директор Информационо-документационог центра “Веритас” Саво Штрбац.

Трипковић, који има држављанство и Србије и Хрватске, а живи у Србији, ухапшен је јуче на прелазу Бајаково када је са дјевојком пошао да посјети баку у Книну, гдје је до сада одлазио по неколико пута годишње.

Дјевојка је пуштена, а Трипковића је хрватска полиција спровела у полицијску станицу Книн, одакле је одведен судији за прекршаје гдје је по хитном поступку добио 15 дана затвора.

Штрбац наводи да је Трипковић ухапшен на основу “фамозног” члана пет” из Закона о прекршајима против јавног реда и мира, према коме ће се онај “ко на јавном мјесту извођењем, репродуковањем пјесама, композиција и текстова или ношењем или истицањем симбола, текстова, слика, цртежа ремети јавни ред и мир казнити новчано од 700 до 4.000 евра или затвором до 30 дана.

Тај закон који је прољетос ступио на снагу, а предвиђа драстичо повећане казне, послужио је као изговор за малтретирање већ неколико Срба, међу којима и пјевача српских крајишких пјесама Рајка Лалића, те Давора Олујића.

Штрбац примјећује да се сад види да је правилно процијенио да ће се ове мјере, за које је Загреб тврдио како им је циљ спречавање истицања усташких амблема, опет преломити преко леђа Срба.

Он наводи да у у хрватском МУП-у постоји служба која прати друштвене мреже, односно оне који су им интересантни, а интересантни су им првенствено Крајишници

Штрбац и указује да се на овај начин шаље порука Србима да се не враћају, да нису добродошли, а истовремено “доводи у ред” оне Србе који су остали.

“Наравно да се на овај начин шаљу поруке Србима да нису добродошли. Иако је ту апсурд да је ове године било бар 20.000 Срба из Србије који су радили најчешће послове у угоститељству. Они су им, као, сад добродошли, а они Срби који су тамо рођени, имају имовину, који треба да добију нешто од Хрватске, нешто среде, уреде, они им не одговарају”, каже Штрбац.

Како подсјећа, тако су хрватске власти стављале у затвор људе зато што су били на концерту на којем је неко истакао слике Ратка Младића или, у једном случају, због објављивања на приватном налогу на друштвеној мрежи слике Драже Михаиловића коју је у позитивном свјетлу још 1942. године објавио чувени амерички магазин “Тајм” на својој насловној страни.

У данас објављеном саопштењу Полицијске станице Книн наводи се да је Трипковић на друштвеним мрежама од фебруара 2019. године “објављивао садржаје који вријеђају националне осјећаје грађана Хрватске /различите фотографије и стихови/ и величају непостојећу територијалну творевину чиме је починио наведени прекршај”.

Штрбац подсјећа да је тако исто због “вријеђања националних осјећаја грађана Хрватске” љетос осуђен на казну од 1.000 евра пјевач крајишких пјесама Рајко Лалић због објављивања пјесме под називом “Јован Далматинац”.

“То је љубавна пјесмица, али им је засметало што се спомиње неко море и што је тај момак Јован, којег је волила једна Српкиња из Србије, погинуо за Крајину, наводи Штрбац.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.