D.I.C. Veritas

RTRS, Srna, 03. 11. 2023, Štrbac: Srbin osuđen na 15 dana zatvora zbog krajiških pjesama

Hrvatske vlasti hapsile su 32-godišnjeg Srbina Velibora Tripkovića zbog sadržaja objavljenih na njegovoj privatnoj Fejsbuk stranici, među kojima i srpskih krajiških pjesama, i po hitnom postupku ga osudile na 15 dana zatvora, izjavio je direktor Informaciono-dokumentacionog centra “Veritas” Savo Štrbac.

Tripković, koji ima državljanstvo i Srbije i Hrvatske, a živi u Srbiji, uhapšen je juče na prelazu Bajakovo kada je sa djevojkom pošao da posjeti baku u Kninu, gdje je do sada odlazio po nekoliko puta godišnje.

Djevojka je puštena, a Tripkovića je hrvatska policija sprovela u policijsku stanicu Knin, odakle je odveden sudiji za prekršaje gdje je po hitnom postupku dobio 15 dana zatvora.

Štrbac za Srnu navodi da je Tripković uhapšen na osnovu “famoznog” člana pet” iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, prema kome će se onaj “ko na javnom mjestu izvođenjem, reprodukovanjem pjesama, kompozicija i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža remeti javni red i mir kazniti novčano od 700 do 4.000 evra ili zatvorom do 30 dana.

Taj zakon koji je proljetos stupio na snagu, a predviđa drastičo povećane kazne, poslužio je kao izgovor za maltretiranje već nekoliko Srba, među kojima i pjevača srpskih krajiških pjesama Rajka Lalića, te Davora Olujića.

Štrbac primjećuje da se sad vidi da je pravilno procijenio da će se ove mjere, za koje je Zagreb tvrdio kako im je cilj sprečavanje isticanja ustaških amblema, opet prelomiti preko leđa Srba.

On navodi da u u hrvatskom MUP-u postoji služba koja prati društvene mreže, odnosno one koji su im interesantni, a interesantni su im prvenstveno Krajišnici

Štrbac i ukazuje da se na ovaj način šalje poruka Srbima da se ne vraćaju, da nisu dobrodošli, a istovremeno “dovodi u red” one Srbe koji su ostali.

- Naravno da se na ovaj način šalju poruke Srbima da nisu dobrodošli. Iako je tu apsurd da je ove godine bilo bar 20.000 Srba iz Srbije koji su radili najčešće poslove u ugostiteljstvu. Oni su im, kao, sad dobrodošli, a oni Srbi koji su tamo rođeni, imaju imovinu, koji treba da dobiju nešto od Hrvatske, nešto srede, urede, oni im ne odgovaraju – kaže Štrbac.

Kako podsjeća, tako su hrvatske vlasti stavljale u zatvor ljude zato što su bili na koncertu na kojem je neko istakao slike Ratka Mladića ili, u jednom slučaju, zbog objavljivanja na privatnom nalogu na društvenoj mreži slike Draže Mihailovića koju je u pozitivnom svjetlu još 1942. godine objavio čuveni američki magazin “Tajm” na svojoj naslovnoj strani.

U danas objavljenom saopštenju Policijske stanice Knin navodi se da je Tripković na društvenim mrežama od februara 2019. godine “objavljivao sadržaje koji vrijeđaju nacionalne osjećaje građana Hrvatske /različite fotografije i stihovi/ i veličaju nepostojeću teritorijalnu tvorevinu čime je počinio navedeni prekršaj”.

Štrbac podsjeća da je tako isto zbog “vrijeđanja nacionalnih osjećaja građana Hrvatske” ljetos osuđen na kaznu od 1.000 evra pjevač krajiških pjesama Rajko Lalić zbog objavljivanja pjesme pod nazivom “Јovan Dalmatinac”.

- To je ljubavna pjesmica, ali im je zasmetalo što se spominje neko more i što je taj momak Јovan, kojeg je voljela jedna Srpkinja iz Srbije, poginuo za Krajinu – navodi Štrbac.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.