D.I.C. Veritas

e-Veritas, 14.11.2022, Жупанијски суд у Осијеку: за данас заказано рочиште за наставак главног претреса у кривичном предмету против опт. Данила Елло због ратног злочина

Пред Жупанијском судом у Осијеку за данас је заказано рочиште за наставак главног претреса у кривичном предмету против опт. Данила Елло (1972), држављанина Републике Хрватске и Републике Мађарске, због кривичног дјела ратног злочина против ратних заробљеника.

Жупанијско државно одвјетништво у Осијеку, оптужницом од 11.новембра 2021. терети га да је од средине новембра 1991. године па до средине августа 1992. године, у Републици Србији, током оружаног сукоба на територију Републике Хрватске, између регуларних оружаних снага Хрватске војске и полиције с наоружаним паравојним формацијама побуњених Срба и снагама ЈНА, починио наведено кривично дјело. Након што су на напуштеној сточној фарми у близини мјеста Стајићево и у дијелу Казнено-поправног дома Сремска Митровица основани логори у које је с подручја Републике Хрватске протуправно доведено и заточено више стотина заробљених припадника оружаних јединица Републике Хрватске, окривљеника се терети да је као чувар у овим логорима поступио противно правилима међународног ратног и хуманитарног обичајног права о поступању с ратним заробљеницима. Терети га се да је, заједно с другим, за сада, непознатим чуварима, припадницима ЈНА и српских паравојних јединица, судјеловао у физичком злостављању заробљеника те излагању увредљивим и понижавајућим поступцима. Ратне заробљенике, међу којима и двојицу оштећеника (1957. и 1965), тукао је шакама, пендреком и ногама обувеним у војничке чизме по глави и тијелу иживљавајући се на њима, те с њима поступао на изразито окрутан и понижавајући начин, при чему им је задавана физичка и психичка бол.

Оптужени се брани да тврдњом да је у инкриминирано вријеме био на редовном одслужењу војног рока и да није имао никаквог контакта са заробљеним припадницима ЗНГ.

Суђење се проводи у присуству оптуженика, а брани се са слободе.

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.