D.I.C. Veritas

e-Veritas, 14.11.2022, Županijski sud u Osijeku: za danas zakazano ročište za nastavak glavnog pretresa u krivičnom predmetu protiv opt. Danila Ello zbog ratnog zločina

Pred Županijskom sudom u Osijeku za danas je zakazano ročište za nastavak glavnog pretresa u krivičnom predmetu protiv opt. Danila Ello (1972), državljanina Republike Hrvatske i Republike Mađarske, zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku, optužnicom od 11.novembra 2021. tereti ga da je od sredine novembra 1991. godine pa do sredine avgusta 1992. godine, u Republici Srbiji, tokom oružanog sukoba na teritoriju Republike Hrvatske, između regularnih oružanih snaga Hrvatske vojske i policije s naoružanim paravojnim formacijama pobunjenih Srba i snagama JNA, počinio navedeno krivično djelo. Nakon što su na napuštenoj stočnoj farmi u blizini mjesta Stajićevo i u dijelu Kazneno-popravnog doma Sremska Mitrovica osnovani logori u koje je s područja Republike Hrvatske protupravno dovedeno i zatočeno više stotina zarobljenih pripadnika oružanih jedinica Republike Hrvatske, okrivljenika se tereti da je kao čuvar u ovim logorima postupio protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima. Tereti ga se da je, zajedno s drugim, za sada, nepoznatim čuvarima, pripadnicima JNA i srpskih paravojnih jedinica, sudjelovao u fizičkom zlostavljanju zarobljenika te izlaganju uvredljivim i ponižavajućim postupcima. Ratne zarobljenike, među kojima i dvojicu oštećenika (1957. i 1965.), tukao je šakama, pendrekom i nogama obuvenim u vojničke čizme po glavi i tijelu iživljavajući se na njima, te s njima postupao na izrazito okrutan i ponižavajući način, pri čemu im je zadavana fizička i psihička bol.

Optuženi se brani da tvrdnjom da je u inkriminirano vrijeme bio na redovnom odsluženju vojnog roka i da nije imao nikakvog kontakta sa zarobljenim pripadnicima ZNG.

Suđenje se provodi u prisustvu optuženika, a brani se sa slobode.

 

Veritas.info

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.