D.I.C. Veritas

e-Veritas, 11.11.2022, Spomenik komandantu Crvenih beretki Nikoli Ssimiću Cigi u Busijama

Bivši pripadnici Crvenih beretki odreda Poskok danas su postavili spomenik u znak zahvalnosti svom nedavno preminulom komandantu Nikoli Simiću Cigi, pišu beogradske Novosti u današnjem internet izdanju.

Spomenik se nalazi ispred crkve Svetih Ćirila i Metodija u zemunskom naselju Busije, nedaleko od spomenika Borcima za Krajinu. Simić je na spomeniku predstavljen u vojnoj uniformi, sa automatskom puškom u ruci i prepoznatljivom beretkom sa četiri ocila.

Kako ističu bivši pripadnici Crvenih beretki, svečano otvaranje spomenika biće naknadno obavljeno.

Podsetimo, Nikola Simić Cigo izgubio je borbu sa virisom korona u februaru prošle godine. Ostaće upamćen kao neprikosnoveni komandant Knindži i jedan od prvih boraca koji su stali na branik otadžbine. Poznat je po tome što je uvek bio u prvim redovima kada je bilo najteže i vodio je neke od najzahtevnijih akcija koje su imale za cilj očuvanje srpskog naroda u Srpskoj Krajini.

Simić je bio komandant odreda Poskok i učesnik rata u Hrvatskoj (1991-1995). Nakon okončanja otadžbinskog rata, Cigo je bio angažovan i tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine. Od osnivanja je bio pripadnik Jedinice za specijalne operacije, a nakon što je ova jedinica rasformirana 2003. godine, Simić prelazi u sastav Protivterorističke jedinice, gde je i dočekao penziju. Srbija je Simića više puta odlikovala zbog njegovih zasluga.

Preminuo je 11. februara 2021. godine u Beogradu od posledica zaraze koronavirusom. Sahranjen je 14. februara na groblju u Belom potoku.

 

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.