D.I.C. Veritas

СРНА, Глас Српске, 06.07.2016., Штрбац: Српска заједница у Хрватској постала још минорнија

Београд – Хрватска обећања од прије три године када је примљена у ЕУ да ће заштитити права националних мањина и “пружити руку” земљама региона у што бржем усвајању европских критеријума претворила су се у супротност и иду на штету Срба и Србије, оцијенио је директор Документационо информационог центра “Веритас” Саво Штрбац.

У ауторском тексту у “Вечерњим новостима” Штрбац је навео да је српска заједница у Хрватској постала још минорнија, обесправљенија и нападанија, те да је Хрватска највећа препрека отварању првих поглавља Србији на путу ка ЕУ.

Подсјећајући да је бивши премијер Хрватске Зоран Милановић велика обећања дао 1. јула 2013. године уз Теслин трансформатор на Тргу Бана Јелачића, Штрбац је упозорио да већина Теслиних сународника и три године од уласка Хрватске у ЕУ живи у мраку.

Штрбац је указао и на недавни извјештај безбједносне агенције СОА у којем је посебно цинична тврдња о порасту “великосрпског и четничког екстремизма” међу млађом популацијом када се зна да је њихово учешће у српској популацији у Хрватској сведено на занемарив број.

“Па шта онда забрињава СОА? Можда број преосталих Срба у Хрватској послије завршених акција етничког чишћења “Бљесак” и “Олуја”… Очито да “коначно решење” српског питања у Хрватској, које је по Туђмановој визији и плану са почетка деведесетих подразумевало свођење Срба испод три процента, још није реализовано”, навео је Штрбац у тексту о хрватским јубилејима.

Штрбац је навео да је у једном новинском тексту о томе “шта се све промијенило у 25 година самосталне Хрватске” примијетио да је за четврт вијека планински врх /Сињал на Динари/ нарастао за метар, а број оствра на Јадрану се повећао за чак 56, иако у том раздобљу на овим просторима није било већих тектонских поремећаја.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.