D.I.C. Veritas

Вести,05.09.2012.,Тужилаштво Хашког трибунала: Харадинај одговоран за убиства

Хаг — У завршном поднеску Тужилаштва Хашког трибунала у случају против Рамуша Харадинаја наведено је да је на основу свих доказа одговоран за убиства.

Поред убиства, за окрутно понашање и мучење и кршење закона и обичаје ратовања одговорни су и Идриз Баљај и Лахиј Брахимај.

Од априла па до касног септемра 1998. оптужени Харадинај, Баљај и Брахимај су заједно са другим припадницима удруженог злочиначког подухвата радили на учвршћивању моћи Ослободилачке војске Косова, окрутним понашањем, мучењем и убијањем противника ОВК, наводи се у коначном поднеску Тужилаштва из 11. јуна 2012. који је данас доставјен медијима.

Како се додаје, многе жртве, које су припадници ОВК сматрали непријатељима тог покрета завршиле су у логору Јабланица, а већина жртава је тамо одведена након што је киднапована.

“Неке од жртава биле су у Јабланици заточене у подруму испуњеном водом, у нехуманим условима. Тамо су испитиване и тешко премлаћиване.

Најмање осам жртава је убијено у Јабланици, док је најмање 16 претрпело сурово опхођене или тортуру”, наводи се у документу Тужилаштва.

Тужилаштво, такође, наводи да се све ово дешавало за време конфликта ОВК са Војском Југославије и супарничким групама, тако да се не може довести у питање чињеница да су оптужени свесни злочина који им се стављају на терет.

“Харадинај, Баљај и Брахимај су играли кључну улогу у спровођењу заједничког злочиначког подухвата”, додаје су у поднеску Тужилаштва Хашког трибунала.

Бивши косовски премијер Харадинај стигао је 17. јула у Приштину, пошто га је Хашки трибунал пустио на привремену слободу, док не буде позван на изрицање пресуде.

Харадинај би на привременој слободи требало да буде до рочишта на којем ће бити изречена пресуда по оптужници против њега и још двојице високих заповедника бивше ОВК, оптужених за ратне злочине на Косову у региону Дукађина 1998. године.

У Хашком трибуналу је 27. јуна завршено поновљено суђење Харадинају и његовим сарадницима Идризу Баљају и Лахију Брахимају за злочине на Косову 1998. године, а портпаролка Трибунала Нерма Јелачић је најавила је да би пресуда могла да буде донета у новембру.

Харадинај, Баљај и Брахимај су у шест тачака оптужени за убиства, окрутно поступање и нехумане поступке, кршење закона и обичаја ратовања 1998. на Косову.

Они се терете за злостављање, мучење и убиство најмање осам притворених у Јабланици, од којих су двојица били Срби, а остали Роми и Албанци.

Суђње Харадинају и саоптуженима је први поновљени процес у историји Трибунала.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.