D.I.C. Veritas

Глас Српске, 24.04.2021, Откривен споменик убијенима у злочиначкој акцији “Бљесак”: Још један свједок страдања Срба

ГРАДИШКА- Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик открили су данас у Градишци спомен-обиљежје војницима и цивилима погинулим у злочиначкој хрватској војно-полицијској акцији “Бљесак” на Западну Славонију 1. и 2. маја 1995. године.
Цвијановић и Додик су споменик за 1.241 погинуло лице српске националности из Западне Славоније открили заједно са градоначелником Градишке Зораном Аџићем и предсједником Удружења протјераних Срба из западне Славоније Крстом Жарковићем.На споменику пише: “Класје Западне Славоније ниче у пољима и висовима Републике Српске. Живот побјеђује”.

Цвијановићева је нагласила да је друштво дужно да се сјећа свих који су невино страдали у Западној Славонији у хрватској војно-полицијској акцији “Бљесак”, извршеној прије 26 година са геноцидном намјером протјеривања српског народа.

Цвијановићева је нагласила да је неопходно да се подсјети и на све Србе из Зпадне Славоније који су преживјели ту злочиначку акцију хрватских снага, након које су се расули широм свијета, а многи од њих пронашли своје нове домове у Републици Српској и Србији.

- Споменик који смо данас открили треба да представља дио комплекса који ће бити изграђен и који ће служити као подсјетник на то тешко страдање, али бити и опомена за све будуће генерације да воде рачуна о ономе што је слобода, те да не буду наивни у својим политичким одлукама – рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је нагласила да Срби желе да живе у миру и слободи, додајући да би то било недостижно на овим просторима да нема Републике Српске и њених институција.

- Морамо чувати Републику Српску, јачати културу сјећања, знати шта се дешавало у историји и поштовати своје жртве, али и бити спремни на све изазове у будућности -поручила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, Република Српска је одољела многим изазовима, економским, финансијским, политичким притисцима које су примјењивали они који су требали да живе са Србима у миру, али и притисцима који су долазили од међународне заједнице.

Додик је истакао да српски народ од сада у Градишци има споменик који ће да скрене пажњу на још једно страдање Срба, да буде опомена свима и свједок злочина за који нико није одговарао.

Напомиње да је то страдање народа који је због вјере, поноса и имена био прогнан из својих домова и отишао у свијет да тражи свој нови дом и уточиште.

-Као да страдање није довољан усуд, него за то нико није ни одговарао. Као да уз ријеч Србин иде – нико није страдао, тако је и овај пут. Само можемо о томе да говоримо. Али то може да нам да снагу, да нас окријепи и окупи око наше идеје и нашег националног идентитета, вјере, Цркве, писма, Републике Српске и Србије – поручио је Додик.

Додик је у изјави новинарима нагласио да је поносан што је сјећање на страдање Срба из Западне Славоније коначно обиљежено код новизграђеног споменика у Градишци, који ће окупљати генерације које ће свједочити о том страдању и неправди.

- То је планетарна неправда јер за њихово страдање нико није одговарао – изјавио је Додик.

Додик је напоменуо да је цијели прошли вијек за Србе био страдалнички, те изразио увјерење да ће 21. бити вијек обједињавања српског народа, његовог јачања, слободе и заједништва.

- Народ смо који је несумњиво дао највећи допринос у борби против фашизма и никада није пристајао да га неко окупира. Слободу славимо као највећи успјех постојања и зато сам увјерен да Срби не могу да живе без слободе – рекао је Додик, након обиљежавања 26 година од егзодуса Срба из Западне Славоније.

Додик је нагласио да је слобода увијек везана за државу, јер ако један народ нема државу, нема ни слободу.

-Видимо како пролази наш народ у ФБиХ. Многи људи из Западне Славоније су се интегрисали у Републици Српској и дали несумњив допринос нашем развоју и постојању. Захвални смо им на томе и поручујем им да смо овдје сви једнаки, да припадамо једном српском народу и да је то идентификација која нас чини упорним у остваривању наших циљева – истакао је Додик.

Он је навео да у Републици Српској, као нигдје у окружењу, слободно живе и Бошњаци, Хрвати и дуги народи, који имају једнаку слободу као и Срби.

- Њихова слобода је ограничена нашим слободама и ничим другим. Желимо да градимо заједницу слободних људи који ће овдје имати право на његовање свог идентитета, без имало дискриминације – додао је Додик.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је  новоизграђени споменик свједочи о егзодусу и геноциду над Србима који су на путу до “моста спаса” тражили слободу.

- На том путу до слободе многи су остали и страдали. Пошаст једне идеологије да се обрачунају са Србима, да их истјерају са њихових вијековних огњишта, не смије бити заборављена и Рапублика Српска и Градишка одличиле су да овдје поставе монументални споменик који ће на то подсјећати и опомињати да не смијемо дозволити да нам се то поново догоди -рекао је Аџић.

Аџић је захвалио Додику и Цвијановићевој што су помогли Градској управи и Удружењу прогнаних Срба из Западне Славоније да буде изграђен споменик посвећен страдању српског народа из овог дијела Хрватске.

Он је истакао да је Република Српска сигурност за Србе на овим просторима.

- Желимо да живимо и развијамо се у складу са нашим опредјељењима и потребама, а све добронамјерне људе да поштујемо. Ако будемо јединствени – трајаћемо – поручио је Аџић.

Предсједник Удружења прогнаних Срба Западне Славоније Крста Жарковић захвалио је свима који су помогли изградњу споменика и на достојанствен начин обиљежили и ово страдање српског народа.

Жарковић је навео да је у Западној Славонији у периоду од 1991. до 1995. године погинуо 1.241 борац Војске Републике Српске Крајине, од којих је 57 погинуло у војним операцијама на простору Републике Српске.

Откривању споменика присуствовали су и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, народни посланик Огњен Жмирић у име Народне скупштине Републике Српске, као и предсједница Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић.

Међу присутним су и представници града Градишке, Трећег пјешадијског (Република Српска) пука, невладиних организација и удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, као и Удружења протјераних Срба из Западне Славоније.

Професорка Радана Станишљевић рекла је, приликом откривања споменика, да је у Градишци, на мјесту гдје је он постављен, проговорио живот умјесто смрти.

Након откривања споменика биће служен помен погинулим, а потом положени вијенци и цвијеће.

Прије откривања споменика служен је парастос у цркви Покрова Пресвете Богородице.

Споменик за 1.241 погинуло лице српске националности из Западне Славоније од 1991. до 1995. године изграђен је недалеко од моста на ријеци Сави.

Око 16.000 припадника хрватских оружаних снага је 1. маја 1995. године напало 15.000 Срба у западној Славонији и око 4.000 војника Републике Српске Крајине, која је била под заштитом УН.

У операцији “Бљесак” 1. и 2. маја 1995. године убијено је или се води као нестало 283 Срба, од којих 55 жена и 11 дјеце.

За ове злочине нико није одговарао.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.