D.I.C. Veritas

Политика, 13.08.2012. “ЕУ још ћути о ‘Олуји'”

Никада се ни на једном скупу у Европској унији није помињала „Олуја”, каже Ласло Варга, потпредседник скупштинског одбора за европске интеграције

Званични став Европске уније о хрватској операцији „Олуја” не треба очекивати, јер се тако нешто сасвим сигурно неће догодити, оцењују саговорници „Политике”, поводом изјава појединих наших политичара да ЕУ треба да заузме став о ратном подухвату од пре 17 година у којем је убијено око 2.000 Срба. Како објашњавају Европска унија је став према злочинима генерално исказала кроз инсистирање на сарадњи са Хашким трибуналом и на поштовању људских и мањинских права, а Хрватска је имала великих проблема да то поглавље затвори.

Бранко Ружић, шеф посланичке групе СПС-а, рекао је да се то слављење злочина „мора преиспитати, јер се тиме на најбруталнији начин практично девалвирају све жртве које су пале”. Он је казао да „у години када се очекује да Хрватска формално постане чланица, ЕУ и Брисел треба да изнесу званичан став и практично уподобе сваку будућу државу чланицу са оним вредностима које и читава ЕУ баштини”.

Наш саговорник који је учествовао у преговорима у процесу евроинтеграција незванично каже да „ЕУ неће улазити у природу ’Олује’, али ће оно што постоји као утврђен злочин, а Хрватска се тако према њему не поставља, осудити”.

Зато како објашњава саговорник „Политике”, треба гледати извештаје о напретку Хрватске на путу у ЕУ. У делу који говори о регионалним питањима и међународним обавезама, наведено је да сарадња са Хашким трибуналом не исцрпљује све оно што је потребно урадити да би се створила једна клима важна за регионално помирење и суочавање са прошлошћу. ЕУ „не помиње ’Олују’, Брисел ће све оцењивати са становишта доприноса ономе што јој је коначан циљ –помирење у региону и суочавање свакога од нас са прошлошћу, где за свакога има непријатних питања”, додао је наш саговорник.

Посланик Ласло Варга, потпредседник Одбора за евроинтеграције, каже да он ни у једном разговору, за округлим столом, или на конференцији није имао прилику да чује било какав став Европске комисије, европских парламентараца, или осталих европских институција о чину слављења „Олује” у Хрватској и не мисли да ће се у том погледу у наредних годину дана, до пуноправног чланства Хрватске у ЕУ нешто драстично и драматично мењати.

„Било је пуно прилика, ако је неко имао потребу за тим, да се током преговора о чланству Хрватске на тај начин искаже став. С друге стране, недвосмислена је чињеница да је сарадња са Хашким трибуналом и у случају Хрватске била велики проблем и велико питање у процесу евроинтеграција и на томе се до краја инсистирало, посебно неке државе чланице. Али, без обзира на то, Хрватска ће за годину дана постати пуноправна чланица”, објашњава Варга додајући да Европска комисија има тенденцију да када се ради о неким историјским споровима, где једна страна има једно, а друга другачије виђење, не стаје ни на чију страну.

Саво Штрбац, директор Документационог центра „Веритас”, рекао је да ће овогодишња прослава „Олује” као државног празника у Хрватској, бити последња. Он, за „Политику”, објашњава да ту тврдњу темељи на очекивању да Хашки трибунал до краја ове године потврди пресуде за удружени злочиначки подухват хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу. И Штрбац истиче да је Хрватска најтеже у преговорима са ЕУ затворила поглавље људских права и правосуђа. Он истиче:

„Што се ЕУ тиче, не могу рећи да је ’Олуја’ била тема неке седнице, нити да је речено да ће се расправљати о њеном карактеру. Али кроз ту причу о правосуђу и о људским правима имали су пред собом све последице рата, посебно акција, које ми Срби зовемо етничко чишћење. Амнести интернешенел је упозоравао да се не потписује споразум са Хрватском док се та питања не реше. Мишљења сам да, ипак, ЕУ не може остати имуна на пресуду Хашког трибунала. ”.

Наш добар познавалац европских интеграција сматра да од званичне осуде ЕУ овог злочина неће бити ништа: „Не ради се то тако у ЕУ, можда ће Хрватској бити сугерисано да буде мало умеренија при обележавању ’Олује’. Зато ће и изјава хрватског председника Иве Јосиповића приликом овогодишњег обележавања ’Олује’ о поштовању жртава, сигурно бити позитивно оцењена у ЕУ”.

 
М. Чекеревац
објављено: 13.08.2012.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.