D.I.C. Veritas

РТВ, 16.01.2013., Односи Србије и Хрватске кључни за стабилност региона

БЕОГРАД – Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да су односи Србије и Хрватске кључни за стабилност региона и рекао да се разговарало о Европској Унији, економској сарадњи и свим “отвореним” питањима.

Дачић је на заједничкој конференцији новинарима после сусрета са хрватским колегом Зораном Милановићем који је оценио позитивним, рекао да изузетно важно да две владе сарађују у оквиру надлежности које им дају Устав и закони две земље.

“Зато је важна оперативна сарадња. Овај сусрет оцењујем као позитиван у којем смо се договорили да наши односи треба да се нормализују и дефинисали три корпуса питања”, казао је премијер Србије.

Дачић је навео да се први корпус проблема односи на питања из прошлости, да већина датира од средине деведесетих, а да је једна од новијих питање пресуда Хашког трибунала.

Други корпус питања је економска сарадња.

“Желимо да отворимо то питање сарадње Србије и Хрватске без обзира на промене које ће уследити због уласка Хрватске у ЕУ”, рекао је Дачић.

Као трећи сегмент, српски премијер је издвојио приближавање Србије ЕУ и ту још једном подвукао да ће Хрватска подржава пут Србије на том путу.

Не чекати 2014. годину за решавање тужби

Дачић је рекао да је са Милановићем разговарао међусобним тужбама две земље, али не и о томе како их решити и поручио да не треба чекати 2014. годину да би се тај проблем решио.

Дачић је одговарајући на питања новинара рекао да тема тужби није могла бити избегнута, јер је и она, како је истакао, део “отворених и нерешених” питања из прошлости две земље.

“Нисмо данас разговарали како решити тај проблем, али мислим да није добро чекати 2014. годину када почиње расправа (пред Међународним судом правде)”, истакао је Дачић.

Питање тужбе Хрватске и противтужбе Србије за геноцид пред МСП је једно од нерешених проблема у односима две земље.

Надам се сусрету двојице председника

Дачић се нада да ће после сусрета са Милановићем, доћи и до сусрета председника Србије и Хрватске.

“Надам се да ће до сусрета двојице председника доћи и да ће то бити још један допринос нормализација односа две земље”, рекао је Дачић.

Он је додао да је посао влада да решавају проблеме.

“Ово није никаква тајна посета. Немам коментар да ли председник Србије некоме замера нешто или не и не верујем да било шта може да замери, јер је то што радимо у интересу две државе”, рекао је Дачић.

Милановић је кратко одговорио да је његов посао и дужност “можда мало више од тога, да решава сва спорна питања”.

Милановић: Хрватска ће бити фер

Милановић је поручио да ће Хрватска бити фер у подршци Србије на путу ка ЕУ.

“Хрватска подржава Србију не као фраза, не као поза него као садржај, јер нам је то у интересу и зато јер мислимо да је то добро“, рекао је Милановић на заједничкој конференцији за новинаре са Дачићем.

Према његовим речима, Србија, када је реч о евроинтеграцијама, имаће тежи посао.

“Искуство имамо, ментори и тутори не желимо бити али колеге и сарадници да. И ту ћемо бити фер а ви нас гледајте и мерите јесмо ли фер. Хрватска ће без задње мисли дати све од себе“, навео је Милановић.

Хрватски премијер је приметио да је у Београд дошао да види “можемо ли боље” и констатовао да је до сусрета са српским колегом могло да дође и раније, али да су неке ствари стајале на путу.

По њему, односи Београда и Загреба нису битни само за две земље већ и за регион.

“Позивам у целом региону на активност и суздржаност – активност у односу на посао, а суздржаност у свему што може утицати на емоције”, рекао је Милановић.

Он је истакао да је са Дачићем размотрио три пакета питања која треба решавати и у којима “нема ничег новог”и поновио да је “изгубљено пола године” и да се “састанак (премијера) могао догодити и раније”.

“Сва та питања су у надлежности влада”, казао је Милановић.

Говорећи о економској сарадњи, он је рекао да је робна размена испод капацитета две државе.

“Уколико има било каквих запрека улагања српских предузећа у Хрватској ту смо да то отклонимо јер улазимо у ЕУ где владају фер правила и ако желимо да то важи за нас онда морамо омогућити исто”, рекао је хрватски премијер.

Многи који су починили злочине у Олуји у затвору

МИлановић је изјавио да се у затворима у тој земљи налазе многи који су починили ратне злочине током “Бљеска” и “Олује”, а да би био најсрећнији да се тако нешто није ни догодило.

Одговарајући на питање Танјуга да ли ће бити процесуирани ратни злочини почињени током “Бљеска” и “Олује” без обзира на ослобађајућу одлуку Трибунала у Хагу за хрватске генерале МИлановић је рекао да он лично никада није бежао од одговорности за нефункционисање хрватске власти на сопственој територији после, како је рекао, ослобођења земље.

“То сам назвао хрватском срамотом и неодговорношћу. То је једно, али свако претеривање је друго” оценио је премијер Хрватске.

Он је подвукао да су многи који су одговорни за злочине, а не ради се само о једној особи, тражени, многи процесуирани, а да су у затворима у Хрватској већ годинама и неки високи официри хрватске војске.

То је, додао је, одрадило хрватско правосуђе а не неко трећи и то, како је нагласио, не наводи зато што је поносан на то већ, зато што је то чињеница.

“Био бих најсрећнији као човек и политичар да се то није догодило али јесте. Имамо то што имамо” рекао је Милановић.

Он је међутим подвукао да треба нагласити и то да се у Книн, који није на граници са Србијом и који је стотинама километара далеко од Србије, вратило много грађана српске националности.

“То су наши грађани, ако хоћете и наши бирачи и они се не би вратили тако дубоко у хрватску територију да се не осећају сигурно, а сигурност је темељни људски порив можда и пре онога на шансу и једнакост” рекао је премијер Хрватске.

Он је закључио да је један од тих темељних порива и онај на предвидивост што, како је нагласио, данашња Хрватска и пружа.

Први сусрет двојице премијера почео је нешто после 12 сати у Палати Србија, а после састанка у четири ока одржан је радни ручак две делегације којем су присуствовали потпредседник владе Расим Љајић и министар спољних послова Иван Мркић са српске, а са хрватске стране заменик министра иностраних послова Јошко Клисовић.

Сусрет премијера Србије и Хрватске прати око 150 акредитованих новинара, сниматеља и фоторепортера две државе.

Према подацима Бироа за комуникације Владе Србије, из Хрватске су стигли представници 10 редакција, а сусрет прате новинари 23 домаће редакције и 18 дописника.

Николић: Јосиповић избегава сусрет, треба да помиримо народе

Председник Србије Томислав Николић сматра да је пре сусрета двојице премијера требало да се он састане с хрватским председником, каже да му због хрватске тужбе за геноцид посета Милановића не делује искрено и поручује да је политичарима најлакше да седну и ручају заједно, али да је њихов посао да најпре помире народ.

“Ако је Хрватска поднела тужбу против Србије за геноцид како онда председник владе Хрватске долази у пријатељску посету Србији. Неко ту није искрен. Или они знају да нисмо починили геноцид или посета није искрено пријатељска”, казао је Николић у разговору са дописницима страних медија.

Он је додао и да сматра да је најпре требало да се он сретне са хрватским председником Ивом Јосиповићем, па тек онда да дође до сусрета два премијера, јер би то означило да се кренуло ка успостављању добрих односа.

“Не знам зашто то Јосиповић избегава”, рекао је Николић и додао:

“Најлакше је да седнемо и да ручамо заједно, али пре тога треба да помиримо народе. Политичари се лако свађају и лако мире, али судбину сноси народ”, истакао је српски председник.

Он је додао да му се чини и да Хрватска покушава да мирно уплови у ЕУ без противљења Србије, док истовремено за њу има још много нерешених питања.

“Заиста постоје питања која Хрватска није решила и због којих би српско противљење могло да представља проблем за чланство те земље у ЕУ”, казао је Николић и поменуо нека од тих питања, попут питања прогнаних Срба, њихове имовине и друга.

“Ако је то демократска држава онда то треба и да докаже”, поручио је Николић и додао да “све треба расчистити”.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.