D.I.C. Veritas

РТРС, Срна, 05.08.2018, Београд: Парастос жртвама “Олује”

У цркви Светог Марка у Београду данас је, у организацији Удружења несталих и погинулих лица “Суза”, служен помен поводом обиљежавања 23 године од страдања крајишких Срба у хрватској војној акцији “Олуја”.

Помену су присуствовали прогнани Срби из Хрватске, представници избјегличких удружења, комесар за избјеглице Србије Владимир Цуцић, као и предсједник Одбора Скупштине Србије за дијапсору и Србе у региону Миодраг Линта.

- Заиста је неприхватљиво да 23 године од завршетка рата на подручју Хрватске и БиХ буквално нема процесуираних злочина против српског народа – истакао је Линта.

Удружење “Суза” ја раније саопштило да се послије 23 године у Хрватској слави “побједа” поводом протјеривања више од 250.000 Крајишника са огњишта гдје су вијековима живјели, док Срби тугују због убијених цивила и војника, а још нико није оптужен за почињене злочине.

Из Комесаријата за избјеглице и миграције Србије је наведено да је сјећање на десетине километара дугу колону оних који су у Србију стигли преко БиХ и данас свједочи о једном од најмасовнијих егзодуса на овом поднебљу.

Од почетка ратова на просторима бивше Југославије 1991. године, у Србији је уточиште потражило 610.000 Срба из Хрватске и БиХ, од којих данас статус избјеглице из Хрватске има још око 18.000, наводе из Комесаријата.

Комесаријат истиче да је повратак Срба у Крајину спорадичан, а хрватска држава чини све да се он никад у значајнијем броју ни не деси, стварајући атмосферу која враћа регион у деведесете године прошлог вијека.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.