D.I.C. Veritas

РТРС, 04.08.2017, Дневник 1: Дани туге и сјећања – 22 године од страдања и прогона Срба [Видео]

Навршавају се 22 године од егзодуса српског народа из Републике Српске Крајине. Дани када је из Хрватске протјерано више од 220.000 Срба, а неколико хиљада убијено и нестало, сваке године у српској јавности буде болна сјећања на напуштање огњишта, патњу и страдање.

У београдској Цркви Светог Марка данас је одржан помен свим жртвама српског народа у хрватској војној акцији “Олуја”.

На манифестацији “Дани туге и сјећања”, у Ветернику, надомак Новог Сада, данас ће се окупити државни врх Републике Српске и Србије, представници Српске православне цркве и грађани, како би заједнички обиљежили и подсјетили на страдања српског народа у “Олуји”. Претходно ће предсједник Србије разговарати с представницима Срба региона.

На централној манифестацији у Ветернику биће служен парастос жртвама “Олује”, након чега ће се присутнима обратити предсједници Србије и Српске, Александар Вучић и Милорад Додик. Предвиђено је да на овом скупу говори и једна особа из избјегличке колоне 1995. године, која је још као дијете напустила свој дом и кренула пут Србије.

“Дани туге и сјећања” биће обиљежени и у Бањалуци, Новом Граду и на Петровачкој цести. Представници Заједнице Срба Хрватске и БиХ поручују да је српски народ и даље обесправљен у Хрватској, и позивају предсједника Србије Александра Вучића да својим ауторитетом иницира дијалог двије државе како би њихов проблем био ријешен.

- Срби су и данас, послије 22 године, у Хрватској грађани задњег, не другог реда, већ задњег реда. Срби у Хрватској никаква права не уживају и мислим да је дошло вријеме да држава Србија, односно да највиши српски званичници помогну Крајишким Србима да се то промијени – каже Бранисалв Швоња, предсједник Заједнице Срба Хрватске и БиХ.

Ветерник није случајно изабран за обиљежавање годишњице прогона Срба из Хрватске, јер, према неким подацима, половину становништва тог великог новосадског насеља чине породице прогнане из Хрватске. До данас су неријешена одузета станарска права за око 140.000 људи, неисплаћене пензије, уништена и невраћена имовина. Проблем су и нестали за којима се још трага.

- Ми смо, од укупног броја жртава а уз помоћ надлежних, до сада расвијетлили судбине 1.604 лица, док се на евиденцији несталих води још 795 лица, углавном цивила – каже Јанко Велимировић, координатор Документационо-информацуионог центра “Веритас” за Републику Српску.

Од почетка ратова на просторима бивше Југославије у Србији је уточиште нашло 610.000 Срба из Хрватске и БиХ, од којих статус избјеглице још има њих око 19.000. Помен жртвама “Олује” биће одржан 5. августа, у Цркви Светог Марка у Београду. Док Срби оплакују страдале и прогнане у “Олуји”, Хрватска данас слави Дан побједе.

На Радио телевизији Републике Српске од 20.10 можете гледати директан пренос обољежавања Дана сјећања на страдале и прогон Срба у “Олуји”.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.