D.I.C. Veritas

РТС, 31.05.2015., Избори за већа и представнике мањина у Хрватској

Припадници 19 националних мањина у Хрватској, који имају бирачко право да широм Хрватске бирају чланове 288 мањинских већа и 173 мањинска представника. Кандидата је готово шест и по хиљада.

Мањински избори одржавају се у свим жупанијама, у готово 200 градова и општина, преноси Танјуг.

За изборе је одређено готово 800 бирачких места, највише (125) у Осјечко-барањској, а најмање (пет) у Вараждинској жупанији, преноси Хина.

У пописима за избор чланова мањинских већа је око 280.000 бирача, а за избор представника је готово 25.000 бирача.

Бирачко право на мањинским изборима имају грађани, припадници националних мањина за чија су већа и представнике избори расписани.

Бирачи морају имати пребивалиште у општини, граду и жупанији у којој се избори спроводе.

Влада је раписала изборе за 314 већа и 235 представника, али данас нису бирани сви јер овлашћени предлагачи, дакле мањинска удружења и бирачи, нису за све предложили кандидате.

Тако су, на пример, изостале кандидатуре за већа словеначке националне мањине Загребачке и Међумурске жупаније, већа српске мањине у Новској, Цриквеници, Госпићу, Ђакову, Нашицама.., веће бошњачке мањине у Славонском Броду, већа албанске мањине у Карловцу, Сплиту, Дубровнику…

Мањинска већа бирају се у градовима и општинама у којима припадници неке мањине имају најмање 1,5 посто у укупном становништву, односно тамо где та мањина броји више од 200 припадника.

На нивоу жупаније та је граница 500 припадника. Жупанијска мањинска већа имају 25 чланова, градска 15, општинска 10.

У јединицама где нема довољно припадника неке мањине да би се формирала мањинска већа, али их има најмање 100, бирају се мањински представници.

Чланови мањинских већа и представници националних мањина бирају се непосредно тајним гласањем на четири године.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.