D.I.C. Veritas

Срна, 12.07.2013., УХАПШЕНE СРБЕ СУМЊИЧЕ ЗА УБИСТВА ХРВАТСКИХ ЦИВИЛА И ВОЈНИКА

 

БЕОГРАД, 12. ЈУЛА /СРНА/ – Ухапшени Срби из Тење и даље се налазе на саслушању, а сумњиче их за ратни злочин мучења и убиства најмање 14 хрватских цивила и најмање 70 хрватских војника и рањеника у Тењи 1991. године – изјавио је Срни директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац.
Он је рекао да то произилази из документа Осијечко-барањске полиције за једног од ухапшених Срба у који је имао увид, те додао да су представници вуковарских Срба због овог хапшења затражили пријем код хрватског предсједника Иве Јосиповића.

Штрбац је навео да је ухапшено 11, а не 12 Срба, да је њихово саслушавање почело јуче и да траје и данас, те да их саслушавају у хрватском тужилаштву, које води тужилачку истрагу.

Он је навео да се ово хапшење поклопило са ажурираним списком процесуираних Срба, али да ухапшени Срби из Тење нису били на овом списку, који је закључен 31. марта ове године.

“Они нису ни били процесуирани, тек су од јуче доведени код тужиоца, води се тужилачка истрага и након њиховог саслушања тек ће бити одлучено да ли ће бити покренута истрага”, рекао је Штрбац, наводећи да ће ово хапшење само повећати број процесуираних Срба на хрватском списку.

Након што буду саслушани, додао је он, тужилац ће одлучити да ли ће их задржати у притвору, отворити истрагу или ће одбацити кривичну пријаву и одустати од истраге.

“Мислим да би они данас требало да буду саслушани, евентуално сутра, јер полицијски притвор траје 48 часова“, навео је Штрбац, наводећи да имена ухапшених не саопштава јавности по молби самих Срба.

Према његовим ријечима, Срби из Заједничког вијећа општина из Вуковара су, због овог хапшења, затражили пријем код хрватског предсједника Иве Јосиповића, ка и да се реагује на хапшење са фантомкама, дугим и кратким оружјем, упадима у куће, преметачинама.

Према полицијском документу Осијечко-барањске полиције, за једног ухапшеног наводи се да је осумњичен да је у периоду од 14. септембра до краја новембра 1991. године у Трпињи као припадник Интервентне јединице Територијалне одбране /ТО/ Трпиње, заједно са другим припадницима те јединице и припадницима милиције САО Крајине и ТО Трпиња, починио ратни злочин над хрватским цивилима и војницима.

Наводи се да су они противзаконито хапсили хрватске цивиле, злостављали их и убијали, те да су заробљене хрватске војнике и рањенике злостављали, мучили и убијали, при чему су убили најмање 14 хрватских цивила и најмање 70 хрватских војника и рањеника.

Додаје се да су тиме починли ратни злочин против цивила, против рањенка и болесника и против заробљеника.

Штрбац је рекао да није било потребе да Србе хапсе на бруталан начин, јер би се сви они одазвали обичном судском позиву те оцијенио да је ово “ритуално хапшење” којим је послата порука Србима који живе у Хрватској, као и онима који би хјели да се врате, да нису безбједни и да могу бити ухапшени и за пет и за 50 година.

“То ће довести до одређених страхова и фрустрација код Срба и претпостављам и процјењујем да ће један број Срба послије овога напустити Хрватску“, рекао је Штрбац, наводећи да ће они Срби који су планирали да се врате, сада одустати.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.