D.I.C. Veritas

Срна, 22.05.2015., Штрбац: Положај Срба у Хрватској ће бити све гори

БЕОГРАД, 22. МАЈА /СРНА/ – Директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац упозорио је да се положај Срба у Хрватској погоршава у сваком погледу и да ће бити све горе, посебно што је ово изборна година у тој земљи.

Штрбац је напоменуо да је очекивао да у хрватском друштву почне катарза и прочишћење, и да ће се Хрвати коначно почети понашати достојанствено у вези са обиљежавањем акције “Олуја”, али се то није догодило.

“Очигледно да није тако, до сада су имали један дан славља, сада два и најављују обиљежавање `Олује` у свим градовима”, рекао је Штрбац за РТС, поводом одлуке Хрватске да 20 година од акције “Олуја” обиљежава два дана.

Он је додао да не очекује да ЕУ изврши притисак на Хрватску тим поводом јер ће ускоро бити двије године од њеног чланства.

Према његовим ријечима, положај Срба у Хрватској се погоршава у сваком погледу, у медијима, на спортским такмичењима, а лоши односи према Србима су константни.

“На односу према Србима добијају се и губе избори у Хрватској… Година 2014. је много гора за Србе него година пред улазак Хрватске у ЕУ. Забиљежено је више од 82 прекршаја, злочина, говора мржње, физичких напада према Србима”, рекао је Штрбац.

Власти Хрватске одлучиле су да ће 20 година од акције хрватске војске и полиције “Олуја” бити обиљежавано два дана – војном парадом у Загребу 4. августа и централном прославом 5. августа у Книну.

Хрвати “Олују” славе као дан побједе и домовинске захвалности, док је Срби обиљежавају као дан свог страдања и прогона, када је убијено или нестало готово 2.000 Срба, а 220.000 их је протјерано.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.