D.I.C. Veritas

057info.hr, 15.03.2019, U Splitu još traju tajni izvidi za odbjeglog krvnika iz Škabrnje

U Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu i dalje traju izvidi za osumnjičenog ratnog zločinca iz Škabrnje, Zorana Tadića, kojeg je sredinom siječnja identificirala Policijska uprava zadarska.

U trenutku podnošenja kaznene prijave 59-godišnji Tadić nalazio se u Australiji no u međuvremenu je pobjegao u Srbiji čime je otežano njegovo izručenje. Kako je za list Australian izjavio Savo Štrbac, predsjednik dokumentacijskog centra Veritas, Tadić ima srpsko državljanstvo i tamo se osjeća sigurno. Zakasnilo se s raspisivanjem međunarodne tjeralice, a na naš upit zbog čega dosad nije podignuta optužnica, iz splitskog DORH-a ogradili su se tajnošću izvida.

- U odnosu na upit od 8. ožujka 2019. kojim tražite odgovor o stadiju kaznenog postupka povodom kaznene prijave Policijske uprave zadarske protiv osumnjičenika zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske i kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 122. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske ističem da Županijsko državno odvjetništvo u Splitu u ovom kaznenom predmetu provodi izvide. Temeljem odredbe članka 206. točka f. Zakona o kaznenom postupku određeno je da je postupanje tijekom izvida tajno a tijelo koje provodi izvide može, kada to nalaže interes javnosti, o tijeku izvida izvijestiti javnost na način propisan posebnim zakonom, odgovor je kojeg potpisuje glasnogovornica Rene Laura. Unatoč upitima medija to dosad nije napravljeno čime ostaje tajna i informacija gdje je “zapelo”.

Podsjetimo, riječ je o najznačajnijem kriminalističkom istraživanju ratnog zločina na području Policijske uprave zadarske jer je upravo Tadić kao zapovjednik „2. specijalnog voda TO Benkovac, tzv. ,Dobrovoljačkog voda”, izravno odgovoran za mučenja, zlostavljanja i ubijanje 43 Škabrnjana, u čijim je zvjerskim ubojstvima uz svoje dobrovoljce i sam sudjelovao. Uvidjevši da se njihovi planovi neće ostvariti, tadašnje vlasti iz Srbije sredinom 1992. godine premještaju ga u Beograd, a zatim u Australiju u koju je prvi put ušao 22. kolovoza 1992. godine, dobio državljanstvo i mirno živio više od 26 godina.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.