D.I.C. Veritas

24sata.hr, 23.06.2016., Pokušao srušiti branu Peruća:

Umirovljenom srpskom generalu Borislavu Đukiću na županijskom sudu u Splitu nastavljeno je suđenje za ratni zločin nad civilima u Hrvatskoj devedesetih godina

Umirovljenom srpskom generalu Borislavu Đukiću na splitskom Županijskom sudu nastavilo se u petak svjedočenjem Joška Draganje koji je ‘91. godine radio u Službi za zaštitu ustavnog poretka te je u rujnu te godine bio jedan od pregovarača s paravojnim snagama u Hrvacama.

Na toj lokaciji, s Ratkom Mladićem, vodio je pregovore o puštanju JNA vojnika iz vojarne u Sinju, razmjeni ratnih zarobljenika te tijela poginulih.

Kazao je kako je tijekom pregovora Mladić više puta naglasio kako je on osobno minirao branu Peruča te da će detonirati eksploziv ako ikome od “njegovih” padne dlaka s glave.  No, na upit branitelja Željka Ostoje da pogleda optuženika Borislava Đukića i kaže sjeća li ga se, svjedok je kazao kako mu on nije poznat te da mu općenito ništa o njemu nije poznato iz tih pregovora.

Podsjetimo, Đukić je uhićen 18. srpnja prošle godine na aerodromu Tivat prilikom povratka za Beograd. Tereti ga se za zločine nad civilima te za rušenje brane Peruća 1993. godine.

Optužnicom su obuhvaćeni zapovjednik 9. kninskog korpusa JNA Ratko Mladić, zapovjednik tzv. vojske krajine Mile Novaković i zapovjednik svih pograničnih postrojbi tzv. krajinske milicije Milan Korica.

Naredbu o rušenju brane 1993. godine sa 30 tona eksploziva, prema zapovijedi Ratka Mladića i pokojnog Mile Novakovića, podređenima je proslijedio upravo Đukić.

Time je, slijedom zapovjednog lanca, sudjelovao u zločinu, no obrana tvrdi da Đukić u vrijeme rušenja brane nije bio u zapovjednom lancu. Đukić je kazao da nije kriv.

Zbog eksplozije je došlo do urušavanja i oštećenja brane. Zahvaljujući pravovremenoj intervenciji radnika HEP, spriječen je, prema optužnici, cilj rušenja brane – potpuno potapanje i dovođenje u opasnost života više od 50.000 stanovnika Sinja, Trilja i Omiša.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.