D.I.C. Veritas

7dnevno.hr, 01.05.2021, OČEKIVANA REAKCIJA IZ SRBIJE O ‘BLJESKU’! Šef udruge boraca Krajine: ‘To je bila ustaška akcija, protjerani smo samo zato što smo Srbi’

Hrvatska danas obilježava 26. godišnjicu vojno-redarstvene operacije ‘Bljesak’ kojom je prije 26 godina od okupacije oslobođena zapadna Slavonija i vraćen  pod okrilje Republike Hrvatske.

“Bljeskom” su u manje od 32 sata Hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile zapadnu Slavoniju odnosno oko 600 četvornih kilometara hrvatskog teritorija koji je četiri godine bio okupiran.

Mediji iz susjedne Srbije prenose kako su udruge izbjeglih i raseljenih Srba iz Hrvatske u Tašmajdanskom parku u Beogradu položili vijence i odali počast stradalima i tako obilježile ovaj dan.

Nadalje prenose informacije koje navodi Dokumentacijsko-informacijski centar Veritas, čiji je utemeljitelj Savo Štrbac, a prema kojima su u toj operaciji poginule su i nestale 283 osobe, uključujući 114 civila i 11 policajaca. Među žrtvama je 56 žena, 8 osoba do 14 godina i 75 preko 60 godina starosti.

Nadalje pišu da su u “Bljesku” najviše stradala dva sela s pretežno srpskim stanovništvom, Medari s 22 žrtve, uključujući 11 žena i troje djece, i Paklenica s 20 žrtava.

Protjerani smo samo zato što smo Srbi”

Nakon polaganja vijenaca u Beogradu, predsjednik udruge “Zavičaj” Nenad Abramović rekao je da je “posljedica akcije bilo kompletno etničko čišćenje srpskog naroda iz Zapadne Slavonije koje je počelo 1991. godine.

Dodaje, potrebno je sjećati se tih događaja i mlađim generacijama prenijeti istinu o stradanju srpskog naroda jer, ako se to ne čini, zločin će se ponoviti.

U ime jedinice za specijalne operacije “Crvene beretke”, Milorad Munikravić kaže da je “Bljesak” bio teroristička akcija kojom je Hrvatska uz pomoć NATO-a napala zaštićenu zonu UN i počinila, kako navodi, jeziv zločin.

“Tada su stradali mnogi civili jer su oni bili cilj napada”, rekao je Munikravić.

Predsjednik Udruženja boraca Krajine Milan Gaćeša smatra da je to bila ustaška akcija i naveo da je prošlo mnogo godina, a da se nažalost i dalje priča ista priča.

“Protjerani smo samo zato što smo Srbi”, dodao je Gaćeša, a prenose srpski mediji.

 

“Za zločine nitko nije odgovarao”

Srpsko narodno veće (SNV) tvrdi da je tijekom operacije u Medarima ubijeno 22 srpskih civila i da za taj zločin nitko nije odgovarao niti je podignuta optužnica. Podsjećaju da je napad počeo 1. svibnja 1995. godine oko 5:30 sati iz tri pravca na teritorij koji je bio pod zaštitom mirovnih snaga Ujedinjenih naroda te na kojem je, navode, živjelo 15 tisuća Srba.

U priopćenju SNV navodi da su tijekom operacije ubijani srpski civili, napadnute izbjegličke kolone te da je nakon operacije na tom području ostalo između 2.000 i 3.000 Srba, a gotovo cjelokupno srpsko stanovništvo napustilo je to područje.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.