D.I.C. Veritas

Агенције, 11.08.2013: Устоличен владика Бихаћко-петровачки Атанасије (Ракита) – Видео/ Фото

Доскорашњи епископ хвостански Атанасије Ракита устоличен за новог владику бихаћко-петровачке епархије Српске православне цркве. Владика Атанасије устоличен као други епископ на управљању овом епархијом, која је установљена пре 22 године.

У Катедралном храму у Босанском Петровцу, патријарх српски Иринеј са архијерејима Српске православне цркве устоличио је новоизабраног епископа епархије бихаћко-петровачке Атанасија Ракиту.

Устоличење у храму Светих апостола Петра и Павла у Босанском Петровцу, седишту бихаћо-петровачке епархије, почело је служењем Свете архијерејске литургије.

Свечаности су присуствовали црквени великодостојници, представници католичке и муслиманске вере, као и званичници из Србије, Босне и Херцеговине и Републике Српске.

Новоустоличени владика Атанасије поручио је у беседи да епарихију преузима у “добром поретку”, са многим обновљеним светињама, али и да још много тога треба да се поправи у епархији на просторима западне Босне, чији су житељи претпрели тешка времена.

“Празнина још одзвања западном Босном и изазива сећање на тешка времена… Много је порушеног, нарочито у људским душама и много још има да се поправи”, рекао је владика Атанасије.

Владика је истакао и да је епархија бихаћко-петровачка велика, али да има свега 40.000 православних душа и то махом остарелих људи, који су се вратили из избеглиштва.

“Међутим, подсећам да је ова епархија већа него што се очима види. Убрајам у њу и све оне који су одавде отишли у далеку Аустралију, Америку, земље западне Европе, као и оне упокојене, који су мир нашли код Бога”, рекао је владика.

У име Републике Србије устоличењу је присуствовао министар правде и државне управе Никола Селаковић.

Селаковић је рекао Танјугу да је данашњи дан изузетно значајан, када се има у виду да епархија бихаћко-петровачка припада делу БиХ који је био погођен ратним збивањима, који је мењао господаре током “тог несрећног рата” и где су већином живели припадници српског народа.

Селаковић је рекао да је народ после 18 година доживео да дође владика из престоног града, који је и поникао на тим посторима, а који добија епархију уређенију него што је била пре 18 година, када је ратни вихор прошао тим просторима.

“Ова епархија, претпостављам, и за њега представља једно велико искушење, велики изазов. Ово је простор где муслимани и православци живе заједно вековима. И данас је ситуација таква”, додао је Селаковић.

Према његовим речима, економска ситуација у овом делу Балкана, па и у Србији, веома је тешка, а економским опоравком условљен је повратак људи на своја вековна огњишта.

Министар Селаковић каже да би се многи вратили, али је потребан посао, економска и животна сигурност и истиче да је безбедност на добром нивоу и да су многе куће обновљене, али и празне.

“То је изазов и за Србију, па и за БиХ и Републику Српску. На свим просторима где живе припадници нашег српског народа мора се радити на економском јачању, јер ће наш народ само тако јачати и у сваком погледу”, поручио је Селаковић.

Изасланица председника Србије Станислава Пак рекла је Танјугу да су пред владиком Атанасијем два велика изазова – обнова цркава на подрчју епархије и окупљање српског напорда са тих простора.

“Верујем да ће то успешно радити, јер је 14 година успешно окупљао спрски наорд. Од духовника веома зависи да ли ће својим животним примером окупљати народ или га одвајати од цркве”, рекла је Пак.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.