D.I.C. Veritas

ATV BL, 05.08.2021, Služenjem parastosa u Banjaluci počelo obilježavanje 26 godina od stradanja Srba u “Oluji”

Služenjem parastosa u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, u Republici Srpskoj je počelo obilježavanje 26 godina od stradanja Srba u zločinačkoj akciji hrvatske vojske i policije “Oluja”.

Uz brojne građane, parastosu prisustvuje direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac.

Nakon parastosa, predviđeno je polaganje vijenca kod spomenika stradalim Krajišnicima na Dinari na Perduovom groblju.

Sutra će u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu u 10.00 časova biti služen parastos stradalim Srbima, u 10.45 časova sa “mosta spasa” biće spušteni vijenci u rijeku Unu, a u 11.45 časova kod Spomen-krsta u Svodni planiran je pomen i polaganje vijenaca.

U subotu, 7. avgusta, u mjestu Janjile, na Petrovačkoj cesti gdje je hrvatska avijacija bombardovala izbjegličke kolone, u 11.00 časova biće služen parastos i položeni vijenci na spomen-krst, a u 12.00 časova organizovana posjeta Spomen-sobi u Driniću.

Organizator obilježavanja je Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas” u saradnji sa lokalnim zajednicama i Srpskom pravoslavnom crkvom.

Hrvatske snage su 4. avgusta 1995. godine napale Republiku Srpsku Krajinu – teritoriju formalno pod “zaštitom” mirovnih snaga UN, načinivši niz zločina i protjeravši 250.000 Srba.

U zločinačkoj akciji “Oluja” su, prema evidenciji “Veritasa”, ubijena i nestala 1.872 Srbina.

Hrvatska vojska je tokom ofanzive i nakon napada Krajine počinila zločine nad srpskim civilima, a spaljeno je više od 22.000 srpskih kuća.

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.