D.I.C. Veritas

ATV BL, Agenicije, 09.09.2021, Navršava se 28 godina od zločina u Medačkom džepu

Danas se navršava 28 godina od agresije Hrvatske vojske na srpska sela u Medačkom džepu kod Gospića, a u toj akciji ubijeno je 88 Srba, među kojima 36 civila, dok su sela Divoselo, Čitluk i Počitelj opljačkana, pa sravnjena po sistemu “spržene zemlje”.

Iz Dokumentaciono-informativnog centra “Veritasa” ističu da su zločini počinjeni u zoni koja je prije upada Hrvatske vojske 18 mjeseci bila pod zaštitom Unprofora.

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije (Srpska koordinacija) je, povodom 28 godina od zločina hrvatske vojske nad Srbima u akciji Medački džep, izrazila ogorčenje što u Hrvatskoj nije nastavljeno procesuiranje odgovornih za taj zločin, te zatražila od Zagreba da hitno rješava.

Srpska koordinacija ističe da Hrvatska godinama svečano obilježava ovu akciju, u kojoj su dokazano izvršeni sistematski ratni zločini, uz prusustvo najviših predstavnika vlasti i javne počasti za one koji su izvršili te ratne zločine, kao što je osuđeni ratni zločinac Mirko Norac, saopšteno je iz Koordinacije.

Ovo udruženje, u ime porodica žrtava, izražava ogorčenje i pita “do kada će zvanična Hrvatska slaviti zločine i zašto ne nastavi sa procesuiranjem odgovornih za zločinačku akciju u Medačkom džepu”?.

“Bježanje Hrvatske od istine i slavljenje zločinaca nad Srbima kao heroja ne vodi trajnom miru među narodima i nanovo povređuje osjećanja porodica žrtava”, istakli su iz Srpske koordinacije.

Ovo udruženje je pozvalo vlasti u Hrvatskoj da pitanja procesuiranja počinilaca ratnih zločina, pronalska nestalih lica, suočavanja sa prošlošću i poštovanja svih nevinih žrtava – hitno i prioritetno rješavaju.

U saopštenju podsjećaju da je prije 28 godina hrvatska vojska sprovela akciju “Medački džep”, u kojoj je napadom na zaštićenu zonu UN, u selima Divoselo, Čitluk i Počitelj, 9. septembra 1993. godine ubijeno 36 srpskih civila, od kojih 17 žena, kao i 52 srpska vojnika, uglavnom nakon zarobljavanja i u kojoj su zapaljene i uništene sve kuće i privredni objekti.

Iz Koordinacije su napomenuli da je, postupajući u ovom predmetu, nadležni sud u Hrvatskoj, kome je Haški sud ustupio suđenje, utvrdio “da su žrtve žive zapaljene, klane, vješane i gađane noževima, vezane za automobile i vučene do smrti…”

Sud je citirao izvještaj komadanta UNPROFOR-a, francuskog generala Žan Kota, koji je napisao – “Nisam našao znakove, ni ljudi, ni životinja, u nekoliko sela kojima smo danas prošli, razaranje je bilo sistematsko i namjerno”.

Za ove zločine formalno glavnokomandujući Rahim Ademi je oslobođen, a zločinac koji je predvodio akciju na terenu, drugooptuženi Mirko Norac, osuđen je na kaznu zatvora od šest godina.

Jedan neposredni izvršilac ovog zločina osuđen je na pet, a dvojica na po tri godine zatvora.

Nakon ovih sramnih presuda, porodice ubijenih u Medačkom džepu podnijele su detaljnu krivičnu prijavu protiv hrvatskog admirala Davora Domazeta Loše, na koga je sud, prilikom oslobađajuće presude Rahimu Ademiju, ukazao kao nekog ko je imao stvarnu komandu nad ovom zločinačkom akcijom.

Prijave su podnijete i protiv glavnokomandujućih specijalnom policijom penzionisanog generala Mladena Markača i Željka Sačića, sada “uglednog” građanina Hrvatske i zastupnika u hrvatskom parlamentu.

Do današnjeg dana ništa nije po prijavi preduzeto, niti su porodice žrtava dobile bilo kakakav odgovor.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.