D.I.C. Veritas

AtvBL, 06.09. 2022, Zločin nad Srbima u Mirlović Polju 29 godina bez kazne

Zločin u Mirlović Polju kod Drniša, izvršen na današnji dan prije 29 godina, samo je jedno u nizu hrvatskih zlodjela na teritoriji nekadašnje Republike Srpske Krajine za koje niko nije odgovarao, iako je masakrirano sedam srpskih civila.

Porodice žrtava masakra u Mirilović Polju bile su prinuđene da pravdu traže pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu zbog neefikasnosti istrage pred hrvatskim pravosuđem, kome je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije ustupilo predmet u novembru 2011. godine, saopšteno je iz Dokumentaciono- informacionog centra Veritas.

U Veritasu podsjećaju da je diverzantsko-teroristička grupa iz sastava Hrvatske vojske upala u Mirlović Polje 6. septembra 1993. godine i masakrirala sedam srpskih civila.

Ljubicu Trzin /55/ u podrumu kuće, gdje se sklonila od granata zajedno sa Marijom Trzin /65/, ubio je hrvatski vojnik, bacivši bombu, koja je teško ranila Mariju.

U selo su sutradan, napominju iz Veritasa, došli pripadnici Civilne zaštita RSK i Civilne policije UN radi asanacije terena i pored tijela Ljubice Trzin pronašli tijela još šest ubijenih srpskih civila.

- Na zgarištima njihovih kuća pronađeni su su zapaljeni leševi Milana Bibića /67/ i njegove supruge Vasilije /67/, kao i Petre Trzin /56/, čije je tijelo još dogorjevalo, dok su tijela Bože Bibića /87/, njegove supruge Božice /81/ i Marte Šarac /86/ pronašli kod seoske lokve – navode iz Veritasa.

Oni ističu da se ovaj događaj odigrao pred očima mnogobrojnih pripadnika UNPROFOR-a, ali da, uprkos tome, ni pred međunarodnim ni pred domaćim sudovima, niko nije procesuiran za zločin nad Srbima u Mirlović Polju.

Na osnovu informacija do kojih je došao “Veritas”, napad na Mirlović Polje izvela je Deveta bojna “Rafael vitez Boban”, jedinica Hrvatskih obrambenih snaga, koja je dobila ime po ustaškom pukovniku i generalu iz Drugog svjetskog rata.

Ta jedinica bila je u sastavu 114. brigade Hravtske vojske, kojom je komandovao Marko Skejo iz sela Ružić kod Drniša.

- To je isti onaj lik koji godinama na državnoj proslavi “Oluje” u Kninu, bez ikakvih posljedica, maršira sa svojim crnokošuljašima, sa ustaškim amblemima na uniformama, uzvikujući ustaški pozdrav “Za dom spremni!” – ukazuju iz Veritasa.

Tužilaštvu za ratne zločine Srbije Veritas je 2011. godine dostavio svu raspoloživu dokumentaciju o ovom zločinu, ali je nakon pretkrivičnog postupka predmet ustupljen hrvatskom pravosuđu, pred kojim se još vodi istraga protiv NN lica.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.