D.I.C. Veritas

B-92, 09.04.2013. Sutra rasprava o Haškom sudu u UN

Raspravu je zakazao predsednik tog tela Vuk Jeremić, posle prošlogodišnje odluke tribunala u Hagu da oslobodi hrvatske generale svih optužbi za zločine u operaciji Oluja. Međutim, među govornicima neće biti predstavnika Haškog tribunala.

Debatu o “Ulozi međunarodnog krivičnog pravosuđa u ostvarivanju pomirenja” će u 10 časova ujutro po njujorškom vremenu otvoriti predsednik Generalne skupštine Vuk Jeremić, a potom će se prisutnima obratiti generalni sekretar UN Ban Ki-mun. Skup je otvoren i za pravnike, istoričare, predstavnike udruženja žrtava, a predsednik Srbije Tomislav NIkolić među prvima će se obratiti skupu.

Nikolić će, kako se najavljuje, verovatno biti jedini šef države na debati u UN. SAD i vodeće zemlje Zapada odlučile su da na skup upute diplomate nižeg ranga jer se od samog zakazivanja rasprave protive njenom održavanju.

“Predsednik Srbije će izložiti jedan ozbiljan referat, ozbiljnu analizu na 42 strane, koja će ostati u arhivama UN i kojim će se dokazati da proces koji je prethodio formiranju i formiranje Haškog tribunala nisu u skladu s pravom”, najavio je uoči rasprave u Njujorku savetnik predsednika Srbije Oliver Antić.

Dolazak na skup odbio je i predsednik Haškog tribunala, Teodor Meron, inače čest posetilac sličnih debata u organizaciji nevladinih organizacija.

“Kao što svi znate, gospodin Jeremić je taj skup sazvao kao reakciju na određene presude i to predstavlja fundamentalno pitanje poštovanja suda i vladavine prava, a sem toga to nije skup na kome bi moje učešće dalo neki značajan doprinos”, rekao je Meron.

Istoričar Čedomir Antić će, na panel diskusiji o pomirenju, izneti tezu da sud nije uspeo da pomiri narode bivše Jugoslavije, već da je svojim presudama unosio dodatni razdor u region.

Iznoseći podatke o broju stradalih i trajno prognanih Srba iz Bosne, Hrvatske i sa Kosova, Savo Štrbac će obrazlagati tezu o selektivnosti haške pravde. Štrbac kaže i da rasprava ne može da poništi sporne presude Haškog tribunala, ali će zapisnik sa skupa i njegovi zaključci biti dostupni javnosti i moći će da posluže svima koji se u budućnosti budu bavili radom suda.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.