D.I.C. Veritas

B92, 19.03.2012, Potresni iskazi na suđenju Merčepu

Zagreb — Na suđenju Tomislavu Merčepu potresne iskaze dali su članovi porodica ubijenih Srba, ali i novinarka Hrvatske televizije Ana Mudrić.

Ratni pomoćnik ministra policije Hrvatske se tereti za brojne zločina nad srpskim civilima 1991.

Merčep je optužen da je kao komandant rezervne jedinice MUP-a odgovoran za nezakonita hapšenja, mučenja i zlostavljanja 52 i ubistva 43 srpska civila na području Zagreba, Kutine i Pakraca, od oktobra do decembra 1991.

Mudrićeva, koja je kao novinarka Hrvatske televizije u oktobru i novembru 1991. često razgovarala s Merčepom, u iskazu pred većem zagrebačkog županijskog suda izjavila je da ne zna da li je bio komandant, ali je bilo opštepoznato da je bio “glavni čovek”.

Ona je u zgradi u Pakracu u kojoj je bio Merčep videla Peru Rajčevića, koga je poznavala od ranije, a za koga joj je njegova supruga rekla da je nestao. Bio je isprebijan i natečen po licu, a na pitanje šta je bilo s njim, Merčep joj je odgovorio:”Pusti to”.

Merčep je tvrdio da mu novinarka nije rekla za Rajčevića, jer bi u suprotnom sigurno nešto preduzeo. Ana Cicvara izjavila je da joj je muž Mirko Cicvara nestao dok je bila u Nemačkoj, a komšinica joj je rekla da su u njihov stan ušli gardisti. Nakon povratka iz Nemačke otišla je u svoj stan u kome je sve bilo razbacano, a onda je uz brojne pretnje smrću prijavila nestanak supruga, pa i da su joj u kriznom štabu u Pakračkoj poljani rekli da će je poslati na ratište ako još jednom dođe.

O mužu nikad ništa nije doznala. Ana Arland rekla je da joj je muž Ostoja Subanović nestao 16. oktobra 1991. kad je otišao u ambulantu i otad mu se gubi svaki trag. Svedokinja je tek lani na sudu doznala da joj je muž ubijen.

Nakon iskaza, na pitanje ima li pravo na odštetu, sudija Zdravko Majerović rekao je da ne zna. Suđenje se nastavlja u ponedeljak, 19. marta ispitivanjem novih svedoka.

Merčep je optužen da je od 8. oktobra do polovine decembra 1991. kao savetnik u MUP-u i komandant rezervne jedinice MUP-a smeštene u Pakračkoj poljani i delom u Zagrebu u paviljonu 22 na Zagrebačkom velesajmu, lično naredio nezakonito hapšenje 52 srpska civila i mučenje i ubistva 43 civila sa zagrebačkog, kutinskog i pakračkog područja.

Merčep je uhapšen 10. decembra 2010. godine. Kako je pre četiri godine navodno pretrpeo moždani udar, zbog lošeg zdravstvenog stanja odmah je prebačen u zatvorsku bolnicu, a podizanje optužnice u junu prošle godine dočekao je u banji. Nakon čitanja optužnice pre mesec dana je izjavio da se ne oseća krivim ni po jednoj tački optužnice.

Tada je predloženo saslušanje 32 svedoka, među kojima i nekoliko žrtava koje su preživele mučenja i zlostavljanja u Pakračkoj poljani. Merčepov advokat predložio je da se sasluša 15 svedoka, među kojima su i bivši zvaničnici vlade, Sabora, MUP-a i obaveštajnih službi.

Nevladine organizacija tražile su i da Merčep odgovara i zbog nestanaka i ubistava srpskih civila iz Vukovara u leto 1991. godine, daleko pre početka borbi za grad, ali tužilaštvo nije uslišilo njihovo traženje.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.